بیمه هواپیما: بیمه بدنه و بیمه مسئولیت هواپیما و پوششهای آن
به طور کلی هواپیما شامل مجموعهای از قطعها و تجهیزات است که در کنار یکدیگر قرار میگیرند و عملیات پرواز را میسر میکنند. هزینه خرابی هواپیما و تجهیزات بسیار گران است. از این رو داشتن بیمه هواپیما یک امر ضرورری است تا در صورت خسارت بتوان هزینههای تحت پوشش را پرداخت کرد.
شرکتهای بیمه، ریسکهای مختلفی مانند: فعالیتهای مالکیت، بهره برداری، تعمیر، نگهداری و فروش هواپیما را تحت پوشش قرار میدهند که شما متناسب با نوع نیاز و هواپیما میتوانید این پوششها را تهیه کنید. در ادامه این متن، اهمیت بیمه برای هواپیما را بررسی خواهیم کرد با ما همراه باشید.
همانطور که میدانید با پیشرفت تکنولوژی و تغییر سبک زندگی، بیشتر افراد تمایل دارند که در زمان خود صرفه جویی کنند و با هواپیما به مقصد خود بروند. هواپیماها با توجه به نوع کاربری که دارند به رشتههای مختلفی تقسیم بندی میشوند که به شرح هر کدام از آنها میپردازیم.
سبک و وفوق سبک
این مدل از هواپیماها برای مقصدهای تفریحی، آموزشی و تبلیغاتی مورد استفاده قرار میگیرد.
سنگین و فوق سنگین
هواپیماهای سنگین و فوق سنگین برای جابجایی بار و مسافرها طراحی شده تا بتوان امنیت پرواز را افزایش داد.
به طور کلی کاربری هواپیما به ۵ دسته تقسیم بندی میشود:
- مصارف صنعتی
- کاربرد در مصارف علمی، تحقیقاتی و عکسبرداری
- مصارف کشاورزی
- پرواز در خطوط هواپیمایی مجاز در فعالیت تجاری
- استفاده و پرواز برای مصارف شخصی، کاری و تفریحی
بیمه هواپیما: بیمه بدنه و بیمه مسئولیت هواپیما و پوششهای آن
بیمه هواپیما چیست؟
بیمه هواپیما از زیر مجموعههای بیمه اموال است. به پوششهای مورد نیاز بیمهگزارها در مقابل خطرات مربوط به هواپیما، بیمه هواپیما گفته میشود. در حقیقت بیمه بدنه و بیمه مسئولیت برای مواردی از قبیل: نگهداری، فروش، مالکیت و تعمیر در نظر گرفته شده است.
بیمه هواپیما و پوششهای آن
در صورت بروز حادثه برای هواپیما به راحتی میتوان از بیمهی هواپیما مانند بیمه خودرو استفاده کرد و خسارتهای وارد شده را جبران کنید. در برخی مواقع هواپیما و خطرات پرواز مشکلات خاص خود را دارند که با داشتن یک پشتوانه میتوان این دغدغهها را کاهش داد.
همچنین ریسکهای فاجعه آمیز هواپیما به طور معمول با صدمههای بدنی و جانی مسافرها و خسارتهای مالی همراه است. با توجه به اینکه هواپیما از هزاران قطعه مختلف ساخته شده است، این پیچیدگی را افزایش میدهد و کافی است که یکی از این قطعهها به درستی کار نکند و خسارتهای جبران ناپذیری را به وجود آورد.
در ادامه درباره بیمه بدنه، بیمه مسئولیت، بیمه قطعات و لوازم یدکی و بیمه فقدان گواهینامه خلبان و کمک خلبان توضیحاتی خواهیم داد.
انواع بیمه هواپیما
بیمه هواپیما انواع مختلفی دارد که هر کدام پوششها و کاربری مخصوص به خود را دارند. این بیمهها به شرح زیر هستند:
- بیمه بدنه هواپیما و هلیکوپتر
- بیمه فرانشیز بدنه هواپیما و هلیکوپتر
- بیمه جنگ بدنه برای هواپیما و هلیکوپتر
- بیمه خسارات کلی هواپیما و هلیکوپتر
- بیمه تجهیزات فرودگاهی
- بیمه تجهیزات و لوازم یدکی شرکتهای هواپیمایی
- بیمه مسئولیت قانونی شرکت هواپیمایی در قبال سفر
- بیمه مسئولیت قانونی بار همراه مسافر
- بیمه مسئولیت قانونی شخص ثالث
- بیمه مسئولیت قانونی کالای حمل شده توسط هواپیما
- بیمه مسئولیت ناشی از جنگ
- بیمه مسئولیت عمومی
- بیمه مسئولیت تولید
- بیمه مسئولیت خدمات زمینی
- بیمه حوادث سرنشین
- بیمه از دست دادن گواهی پرواز خلبانان
در ادامه موارد مهمتر این لیست را توضیح دادهایم. پس با بیمه دات کام همراه باشید تا بدانید پوششهای مختلف بیمه برای موارد کاربردیتر این لیست چیست؟
بیمه بدنه هواپیما
همانطور که میدانید، بیمه بدنه خودرو، خسارتهای وارد به بدنه ماشین را تحت پوشش قرار میدهد؛ در بیمهی هواپیما و در نوع بیمه بدنه آن نیز همانند خودرو نیز این امکان وجود دارد. در بیمهی بدنه هواپیما بیمهگر متعهد میشود که خسارتها و زیانهای مالی وارد به هواپیما را جبران کند. هزینههای مربوط به فرود اضطراری هواپیما، هزینههای پاکسازی باند فرودگاه، هزینه حمل و نقل و تعمیر قطعات آسیبدیده و هزینههای امداد و نجات هواپیما در این بیمهنامه تحت پوشش قرار میگیرد.
ما به شما مطالعه راهنمای بیمه بدنه را برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این بیمه بسیار کاربردی پیشنهاد میکنیم.
بیمه بدنه هواپیما به صورت سه طرح ارائه میشود که به شرح زیر است.
بیمه تمام خطر در توقف هواپیما
این بیمهنامه در زمانی که هواپیما در حرکت نیست، تمام خسارتها و فقدان فیزیکی هواپیما را در فرودگاه و در زمانی که از نیروی محرکه خود استفاده نمیکند، تحت پوشش قرار میدهد.
بیمه تمام خطر بجز در مواقع پرواز
این بیمهنامه بجز در هنگامی که هواپیما در حال پرواز است، تمام خسارتها و فقدان فیزیکی هواپیما در روی زمین و زمان جابه جایی را تحت پوشش این بیمه قرار میدهد.
بیمه تمام خطر در حین پرواز و روی زمین
در این نوع بیمهنامه تمام خسارت و زیانهای ناشی از حرکت، توقف و جابجایی هواپیما بر روی زمین و در حین پرواز تحت پوشش قرار میگیرد.
با وجود مواردی که ذکر شد، اما برخی استثنائات هم برای بیمه ی هواپیما وجود دارد که با توجه به میزان ریسک آنها در این بیمهنامه تحت پوشش قرار نمیگیرند.
یکی از زیر مجموعههای بیمه هواپیما، بیمه پول است که برای نگهداری وجوه نقد کاربردهای زیادی دارد. برای کسب اطلاعات کامل در مورد این بیمه و پوششهای آن، پیشنهاد میکنیم مقاله بیمه پول را مطالعه نمایید.
استثنائات بیمهی بدنه هواپیما
استثنائات در این بیمهنامه که در شرکت بیمه وضع شدهاست به شرح زیر است:
- خسارت در زمان استفاده از هواپیما برای مصارف غیر قانونی حتی با رضایت فرد بیمهگزار امکان پذیر نیست.
- فعالیت خارج از محدوده هواپیما که در بیمهنامه درج شدهاست تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرد.
- هدایت هواپیما به فرد دیگر که خلبان اصلی نیست؛ مگر در مواقع اضطراری و حالت Taxiing هواپیما هدایت شود.
- استفاده از هواپیما برای مصارفی که در بیمه ی هواپیما قید نشده است.
- خسارت ناشی از جنگ، اعتراضات، شورش و بلوا در این بیمهنامه تحت پوشش نیست.
- هرگونه خسارتهای ناشی از کهنگی و فرسودگی لاستیکها که به هواپیما آسیب میزند.
- در شرایطی که قابلیت پرواز یا اعتبار گواهینامه خلبان تمام شده باشد و پرواز انجام شود، بیمهگر هیچ تعهدی در قبال جبران خسارت ندارد.
- پرداخت هزینه خسارت در صورت عدم استفاده از هواپیما در این بیمهنامه تحت پوشش نیست.
- خطرات ناشی از تعدیل و تبدیل هواپیما در این بیمه جبران نمیشود.
- اگر هواپیما با موافقت بیمهگزار برخی از قوانین پرواز را نقض یا تغییر دهد.
بیمه فرانشیز Deductible Insurance
همانطور که میدانید هر بیمهنامهای دارای فرانشیز بیمه است و باید مقدار مشخص شده توسط بیمهگزار پرداخت شود، اما از آنجایی که میزان فرانشیز بدنه هواپیما مبلغ قابل توجهی است، میتوان از بیمه فرانشیز استفاده کرد و هنگام پرداخت فرانشیز، بیمهگر در این قرارداد موظف به پرداخت خسارت است.
بیمه مسئولیت هواپیما
بیمه مسئولیت هواپیما سه نوع پوشش مختلف دارد که هریک از آنها شرایط خاصی دارند. این موارد به شرح زیر است:
صدمات بدنی بجز استثنائات مسئولیت در قبال سرنشینان
در این بیمهنامه، بیمهگزار موظف است که در قبال اقدامات و دادخواهی قانونی اشخاص ثالث برای صدمات بدنی، بیماری و مرگ در اثر حادثه در قبال مالکیت، تعمیر یا نگهداری هواپیما مطابق با شرایط قید شده در بیمهنامه جبران خسارت کند.
غرامت هر فرد در قبال فوت یا صدمات بدنی مشخص میشود و در این پوشش حداکثر میزان تعهد بیمهگر برای خسارتهای وارد شده پرداخت خواهد شد.
صدمات بدنی سرنشینان هواپیما
این مدل از بیمه مسئولیت، بیمهگزار را در قبال اقدامات قانونی اشخاص ثالث برای صدمات بدنی، بیماری و مرگ در اثر حادثه هواپیما که در قرارداد بیمه درج شده است، تحت پوشش قرار میدهد. در بیمه مسئولیت صدمات بدنی سرنشینان، غرامت هر فرد در قبال فوت یا صدمات بدنی مشخص میشود و میزان تعهد بیمهگر بر خسارتهای وارد شده در هر حادثه تعیین خواهد شد.
بیمه مسئولیت خسارتهای مالی
در نوع بیمهنامهی مسئولیت این بیمهنامه خسارتهای مالی، بیمهگزار در مقابل خسارتهای مالی ناشی از فعالیتهای مربوط به مالکیت، نگهداری یا تعمیر هواپیما، تحت پوشش قرار میگیرد. البته که در قرارداد این بیمهنامه، میزان مسئولیت بیمهگر برای هر حادثه معین است.
استثنائات بیمه مسئولیت هواپیما
به طور کلی شرکتهای بیمه، شرایط مختلفی را برای بیمهگزارهای خود در نظر میگیرند، اما در خصوص میزان ریسک برخی از پوششها کلیاتی وجود دارد. صدمات خارج از تعهد بیمهگر در بیمه مسئولیت هواپیما به شرح زیر است:
- خسارتهای بدنی وارد شده به بیمهگزار
- خسارتهای بدنی که به کارکنان بیمهگزار در طول اعتبار بیمهنامه
- مسئولیت بیمهگزار هنگام پرواز غیر مجاز و مغایر با دستورات و قوانین هواپیمایی کشوری
- خسارتهای مالی به اشیا و اموال بیمهگزار
- مسئولیت بیمهگزار برای صدمات بدنی و خسارتهای مالی در اثر تولید، ساخت و فروش قطعات هواپیما
برای اطلاعات جامع در مورد بیمه مسئولیت به اینجا مراجعه نمایید.
بیمه تجهیزات و لوازم یدکی هواپیما
بیمه تجهیزات هواپیما، نوعی دیگر از این بیمهنامه است که شرکتها به بیمهگزار ارائه میکنند و پوششهای گوناگونی را در نظر میگیرند. این پوششها خسارتهای وارد به موارد زیر را پرداخت میکنند که عبارتند از:
- قطعات لوازم یدکی
- موتور هواپیما
- دستگاههای کامپوتری
- سیستمهای شبیه ساز
- اقلام تجاری و مواد غذایی
- دستگاههای الکتریکی
- تجهیزات موجود در کارگاهها
- دستگاههای زمینی
بیمه فقدان گواهینامه خلبانها و مهندسهای پرواز
بیمه فقدان گواهینامه خلبانها، یکی دیگر از انواع این بیمهنامه است که در صورت زیان وارد شده به خلبان و مهندسهای پرواز و در صورت حادثه و بیماری که منجر به از دست دادن گواهینامه موقت یا دائم میشود، تحت پوشش قرار میدهد.
اهمیت و لزوم بیمه بدنهی هواپیما
اصول قرارداد بیمه بدنه و بیمه مسئولیت هواپیما
باید برای عقد قرارداد بین بیمهگر و بیمه گزار، برخی از قوانین و شرایطی را عنوان کرد تا یک قرارداد منعقد شود. در بیمهی هواپیما به طور کلی اصول قرارداد به شرح زیر است تا بتوان از خدمات و پوششهای بیمهنامه استفاده کرد:
- نوع هواپیمایی که باید بیمه شود.
- کاربری و نوع هدف از پرواز هواپیما باید اعلام شود.
- خصوصیات، دانش فنی و ساعتهای پرواز خلبان در متن قرارداد مشخص میشود.
- موقعیتهای جغرافیایی که هواپیما در آن تردد میکند.
هدف از تهیه بیمه هواپیما چیست؟
پوششهای هر فروند هواپیما با توجه به دستورات سازمان هواپیمایی کشور ICAO مطابق تعریف زیر است:
بر اساس پوششهای بیمه، بیمهگر در قبال بیمهگزار مسئول است و در ارتباط با صدمات جانی و مالی ناشی از حادثه که برای مسافرها و خدمه رخ میدهد، چه در زمان پرواز و چه در هنگام پیاده شدن از هواپیما را تحت پوشش قرار میدهد.
اهمیت بیمه کردن هواپیما
به طور کلی از آنجایی که خسارتهای وارد شده به هواپیما بسیار پر هزینه است و برای جبران خسارتها باید هزینه پرداخت کرد، بهتر است که از بیمه هواپیما استفاده کنید. در این بیمهنامه با توجه به توضیحاتی که دادیم، بیمه بدنه، مسئولیت هواپیما، بیمه قطعات و بیمه گواهینامه خلبانها مورد بررسی قرار گرفتهاند و بر اساس بیمهنامهها و استاندارهای بین المللی بیمهگر موظف است در چارچوب وظایف و پوششها تعهدات خود را انجام دهد.
- روزبه عبادی نمین کد۹۷۷ بیمه آرمانشماره تماس ۰۹۱۱۸۰۳۹۲۸۲