اکثر مردم اطلاعات چندانی درباره بیمه و انواع آن ندارند. با این حال، قوانین بیمهای و پوششهای بیمهنامهها یک جنبه مهم از رفاه مالی شما محسوب میشود و داشتن سیاستهای مناسب و بهصرفه میتواند تأثیر جدی بر زندگی شما داشته باشد. از طرف دیگر هیچ بیمهنامه واحدی وجود ندارد که تمام جنبههای خطرات و حوادث تهدید کننده زندگی شما را پوشش بدهد. بنابراین، اگر میخواهید درصورت بروز حادثه، بیماری، کارافتادگی، بازنشستگی و … از بروز مشکلات مالی عمده برای خود و خانواده و عزیزانتان جلوگیری کنید، به انواع مختلفی از پوشش نیاز خواهید داشت. پس مهم است که اطلاعات هرچند اندک اما کافی درباره بیمه و اهمیت آن، انواع و مزایای بیمههای مختلف داشته باشید. ما در این مقاله قصد داریم انواع بیمه را به زبان ساده و در چند دقیقه برای شما توضیح بدهیم.
بیمه درحقیقت یک قرارداد حقوقی بین شما و یک شرکت بیمه (بیمهگر) است که بر اساس آن شرکت بیمه متعهد می شود در صورت وقوع حادثه و بیماری و ازکارافتادگی خسارت واردشده به شما را تا سقف مشخصی که در بیمهنامه تعیین شده، جبران کند. به طور کلی بیمهها اعم از بیمه اتومبیل و مسافرت یا بازنشستگی و عمر و حتی بیمههای درمانی و تکمیلی در سه دسته بیمه اشخاص، بیمه اموال و بیمه مسئولیت تقسیمبندی میشوند. در ادامه هرکدام از این دستههای بیمهای و محصولات و پوششهای مربوط به آنها را بهصورت جداگانه به شما معرفی میکنیم.
این بیمه شامل هرگونه خسارت مالی و جانی وارد شده به اشخاص ثالث در حوادث رانندگی است. بر اساس قانون، خرید بیمه شخص ثالث برای تمام خودروها اجباری است و نداشتن این بیمه عواقب جبران ناپذیری برای دارندگان وسائل نقلیه به همراه خواهد داشت. بیمه شخص ثالث برای وسایل نفلیه مختلف از جمله خودروها و موتور سیکلتعا استفاده میشود.
همانطور که از نام این دسته از بیمهها مشخص است، هرگونه بیمهای که مربوط به جان و سلامتی اشخاص باشد و پرداخت خسارتهای بدنی و جسمی را پوشش بدهد بیمه اشخاص محسوب میشود. اصلیترین بیمهنامههای اشخاص نیز عبارتند از: بیمه عمر، بیمه حادثه و بیمه درمان (بیمه تکمیلی). البته بیمههایی مثل بیمه از کار افتادگی، بیمه مراقبت طولانی مدت و بیمه مسافرتی نیز بهنوعی بیمه اشخاص هستند.
بیمهنامههای اموال، خسارتهای وارد شده به اموال و داراییهای افراد بیمهشده را پوشش میدهند. این بیمهنامه پوششی برای خساراتهای ناشی از حوادث و بلایای طبیعی هستند و معمولا آتشسوزی، سیل، سرقت، آبوهوا و سایر خسارتهای حادثهای و خارج از کنترل به خانه یا ماشین یا کارخانه شما را جبران میکنند.
بهطور کلی بیمه اموال ۳ نوع بیمه را شامل میشود:
· بیمه آتشسوزی (شامل خسارتهای ناشی از زلزله و سرقت هم میشود.)
· بیمه مهندسی
· بیمه حملونقل کالا (صادرات، واردات، ترانزیت، داخلی)
البته بیمههای تخصصیتر اموال نیز وجود دارد که پوشش خسارتهایی مثل مرگومیر طیور و آبزیان، مرگومیر زنبورعسل و کرمابریشم، خسارت محصولات کشاورزی و … را هم شامل میشود.
یکی از مهمترین و کاربردیترین بیمهها مخصوصا برای مشاغل، بیمه مسئولیت است. یک بیمهنامه مسئولیت، از شما و کسبوکارتان در برابر ادعاهای خسارت ناشی از حوادث غیرعمدی که ممکن است به افراد و داراییهایشان آسیب برساند، پشتیبانی میکند. درواقع بیمه مسئولیت هزینههای قانونی و پرداختهایی را پوشش میدهد که شخص بیمهشده مسئول آن شناخته میشود. البته خسارت عمدی، مسئولیتهای قراردادی و تعقیب کیفری شامل پوششهای این بیمه نخواهند بود.
بیمههای مسئولیت طیف گستردهای دارند، اما بهطور کلی میتوان آنها را به چند دسته اصلی طبقهبندی کرد که عبارتند از:
· مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان
· بیمه مسئولیت حرفهای و مدنی (بیمه مسئولیت پزشکان و پیراپزشکان، مهندسان و…، بیمه مسئولیت حرفهای مهدکودک، بیمه مسئولیت حرفهای شهربازی و اماکن تفریحی و…)
· مسئولیت تولیدکنندگان در قبال مصرفکنندگان (بیمه مسئولیت ناشی از تولید)
· بیمه مسئولیت عمومی (بیمه مسئولیت جامع شهرداری، بیمه مسئولیت تابلوهای تبلیغاتی، بیمه مسئولیت مدیران مراکز آموزشی و ….)
به جز این، شرکتهای بیمه بیمههای خاص دیگری هم عرضه میکنند که شاید چندان بهکار بخش بزرگی از افراد نیاید. منتها ممکن است در شرایطی و برحسب موقعیت نیازمند تهیه و خرید یکی از انواع بیمهنامههای خاص زیر باشید:
1 سوال، الفتی چیست ؟ الفتی در چاپهای اولیه لغتنامه دهخدا که منطبق بر…
رئیس کل بیمه مرکزی گفت: گسترش استارت آپ ها برای فروش بیمه، ورود نابیمه گران…
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی با مرور بر انواع…
چه شرکتهایی بیشترین میزان نوآوری در صنعت بیمه را دارند؟ ۸ اینشورتک برتر صنعت بیمه…
راهنمای خلق خدمات بیمه ای جدید ماده 1- محصول بیمهای جدید، پوشش بیمهای…