بیمه مهندسی خطرات پوشش،در مقایسه با سایر بیمهها از جمله بیمه آتشسوزی، بیمه مهندسی را میتوان یکی از بیمههای جدید در بازار جهانی نامید. این بیمه با توجه به کاربردهای گوناگون آن از تنوع زیادی برخوردار است.
پروژهای زیر بنایی، عمرانی، سازههای صنعتی و ساختمانی در تمام مراحل ساخت، از شروع پروژه و تمام مدت نصب تجهیزات و ماشین آلات و همچنین در دوره آزمایش و راه اندازی تا تحویل موقت، در معرض خطرات گوناگون و آسیبهای ناشی از وقوع حادثه و از بین رفتن سرمایه بوده و این احتمال نیز وجود دارد که پیمانکار و عوامل بیمهگذار در نتیجه سهل انگاری یا خطاهای انسانی باعث زیانهایی نیز به اشخاص ثالث گردند که قانوناً مسئول شناخته شوند. بیمههای مهندسی جزو بیمههای اموال بوده و همانطور که از نامش پیداست، برای تحت پوشش بیمه قرار دادن فعالیت مهندسین در رشتههای گوناگون میباشد.
در اواسط قرن نوزدهم میلادی و بعد از انقلاب صنعتی با افزایش استفاده از دیگهای بخار در بخش صنعت انگلستان و بروز انفجار دیگهای بخار و بروز صدمات و خسارات شدید جانی و مالی اشخاص، موجب شد استفاده کنندگان از این دستگاهها در سال ۱۸۵۴ میلادی در شهر منچستر انگلیس گرد هم آمده و ”سازمان استفاده کنندگان از دیگهای بخار“ را تأسیس کنند. این سازمان از طریق استفاده از کارشناسان متخصص به طور منظم از دیگهای بخار بازدید میکرد و نظرات مشورتی به استفاده کنندگان ارائه میداد.
در سال ۱۸۵۸ اعضاء اقدام به تأسیس ”شرکت بیمه دیگ بخار“ نمودند که نخستین شرکت بیمه در زمینه بیمههای مهندسی بود و پس از آن متعاقباً شرکتهای بیمه دیگری تأسیس گردید. در آلمان نیز در اوایل قرن ۲۰ با صدور اولین بیمهنامه ماشین آلات پیمانکاران عملاً صدور بیمه مهندسی آغاز شد. در ایران از اوایل دهه ۴۰ به کمک یکی از شرکتهای بیمه آلمانی بنام ”مونیخ ری“ بیمه مهندسی شروع به فعالیت کرد و در حال حاضر نیز بیمهنامههای ایران نسخه ترجمه شده بیمهنامه این شرکت میباشد. بیمه مهندسی از زیر شاخههای بیمههای اموال است. بنابراین تمام اصول و کلیات بیمههای اموال، نظیر اصل حسن نیت، جانشینی، غرامت و … در بیمه مهندسی هم صادق است.
یکی از جدیدترین انواع بیمه مهندسی، بیمه تمام خطر نصب است و امروزه در دنیا کاربرد فراوانی دارد. این نوع بیمه، معمولاً پوششهای لازم در زمان نصب کلیه ماشین آلات صنعتی، کارخانهها و همچنین ساخت اسکلتهای فلزی ساختمانهای بلند، را ارائه میدهد. پروژههای احداثی تأسیساتی و کارخانجات که ارزش اقلام مورد نصب در آنها بیش از مصالح و کارهای ساختمانی باشد، تحت پوشش بیمه تمام خطر نصب قرار میگیرند.
در گذشته برای پوشش دهی خطرات یک پروژه باید بیمه نامههای متعددی از شرکتهای بیمه گر تهیه میشد تا بتوان خطرات گوناگونی چون آتشسوزی، مسئولیت مدنی، سرقت، دزدی با شکستن حرز، سیل، طوفان، زلزله و … را پوشش داد. اما بیمه نامه تمام خطر نصب، پوششی کلی ارائه میدهد و تمام این موارد را در بر میگیرد.
شرایط بیمهنامههای تمام خطر نصب و تمام خطر پیمانکاران تقریباً مشترک میباشد و تنها در برخی موارد اختلاف دارند.
بیمه تمام خطر نصب، پوشش گسترده ای برای هرگونه خسارت پیش بینی ناپذیر ناگهانی در هنگام نصب ماشین آلات، دستگاهها و قطعات منفصله از قبیل توربینها، ژنراتورها، دیگهای بخار، کمپرسورهای درون سوز، موتورهای الکتریکی، ترانسفورماتورها، مبدلها، کلیدهای اتوماتیک، ماشینهای ابزار، پمپها، جرثقیلها، تسمهها و کابلهای نقاله، دستگاههای چاپ، نصب دستگاههای کارخانههای کاغذسازی و نساجی، خطوط هوایی انتقال نیرو، خطوط لوله، مخازن و پلهای فلزی نیروگاهها، کارخانجات فولادسازی و تهیه مواد شیمیایی و …می باشد.
لازم به توضیح است که در بسیاری از موارد اجرای پروژه نصب، نیاز به انجام برخی علمیات ساختمانی دارد، در این گونه موارد بخش ساختمان نیز تحت پوشش قرار میگیرد.
خسارتهای وارد به اموال بیمه گذار که ناشی از دلایل زیر باشد، در تعهد بیمه گر است:
خسارتهای ناشی از عوامل زیر خارج از تعهد بیمه گر است:
مدت بیمه نامه تمام خطر نصب، از زمان تخلیه ماشین آلات و اشیاء مورد بیمه در محل نصب شروع میشود و تا پایان عملیات نصب و راه اندازی ادامه خواهد داشت. بنابراین در طول مدت بیمه، هرگونه کسری و خسارتهای وارد در مدت زمان انبارداری، نصب و آزمایش، بهره برداری یا آزمایش بار، تحت پوشش بیمه قرار دارد.
گسترش سریع تکنولوژی و توسعه ابزارهای ساخت و کاربرد مواد اولیه جدید در زمینه صنایع و مهندسی برای ساخت پروژههای ساختمانهای مسکونی، اداری، بیمارستانها، مدارس، تئاترها، کارخانهها، نیروگاهها، فرودگاهها، پلها، سدها، آب بندها، تونلها، سیستمهای آبرسانی و زه کشی، بندرگاهها و ایجاد کانالها باعث شده است که از طرف پیمانکاران تقاضا نسبت به این نوع پوشش بیمه ای ایجاد شود. این نوع بیمه، رشته جدیدی شمرده میشود و کاربرد آن در جبران خسارت کارهای مورد مقاطعه از قبیل خاکبرداری، انجام امور هموارسازی زمیها و غیره، اجرای موقت تأسیسات مورد نیاز کارگاهی و پروژههای اصلی است.
حدود پوشش این نوع بیمه نامه شامل تمام خطرات متداول در این زمینه میباشد، مگر خطراتی که صراحتاً در شرایط عمومی بیمه نامه درج شده باشد. به عبارت دیگر بیمه گر مسئول پرداخت هرگونه خسارت و ضرر و زیان مالی ناگهانی است که در طول مدت بیمه به اموال بیمه شده و یا مراحل مختلف پروژه در محل مورد بیمه وارد شود.
این خسارتها شامل خسارتهای فیزیکی غیرقابل پیش بینی ناشی از حادثه که در حین اجرای عملیات نصب، مونتاژ یا دمونتاژ انواع ماشین آلات و تجهیزات و نیز نصب هرگونه سازه با اسکلت فلزی در کارگاههای کوچک و بزرگ صنعتی، کارخانجات، صنایع خودروسازی، شیمیایی، فولاد، غذایی، چوب و کاغذ، چرم، کاشی سازی، صنایع وابسته به کشاورزی همچنین سیستمهای مخابراتی، ابزارهای دقیق آزمایشگاهی، نیروگاهها، پتروشیمی، پالایشگاهها، پروژههای انتقال گاز یا نفت و نیز خطوط انتقال نیرو روی میدهد، میباشد. پوشش بیمه تمام خطر پیمانکاران از زمان شروع عملیات نصب آغاز شده و شامل دوره آزمایش و درصورت تمایل بیمهگذار دوره تحویل موقت (دوره نگهداری یا تضمین) نیز خواهد شد.
بیمه گر خسارتهای ناشی از عوامل زیر را جبران نخواهد کرد:
این بیمه نامه با شروع فعالیت و تخلیه کالای مورد بیمه در محل اجرای پروژه شروع و پس از تکمیل ساختمان، در زمان تحویل و یا بهره برداری خاتمه مییابد. بیمهگذار میتواند دوره آزمایش (راه اندازی) و دوره نگهداری (تحویل موقت) را نیز تحت پوشش قرار دهد.
روزبه عبادی نمین کد۹۷۷ بیمه آرمان
کاری از وب سایت بیمه با شما
شماره تماس۰۹۱۱۸۰۳۹۲۸۲
برای خواندن مقاله بیمه مهندس روی لینک زیر کلیک کنید
1 سوال، الفتی چیست ؟ الفتی در چاپهای اولیه لغتنامه دهخدا که منطبق بر…
رئیس کل بیمه مرکزی گفت: گسترش استارت آپ ها برای فروش بیمه، ورود نابیمه گران…
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی با مرور بر انواع…
چه شرکتهایی بیشترین میزان نوآوری در صنعت بیمه را دارند؟ ۸ اینشورتک برتر صنعت بیمه…
راهنمای خلق خدمات بیمه ای جدید ماده 1- محصول بیمهای جدید، پوشش بیمهای…