بیمه اتکایی اجباری و اختیاری از انواع بیمه اتکایی است و به بیان ساده تر، می توان آن را راهکاری برای تقسیم ریسک در زمینه پوشش خطرهای بزرگ دانست. طبق قانون بیمه مرکزی، همه شرکت های بیمه ملزم هستند، درصدی از حق بیمه های زندگی و غیر زندگی خود را به بیمه مرکزی واگذار کنند (بیمه اتکایی اجباری). بیمه اتکایی اختیاری نیز به پوشش بیمه پشتیبان یا مجدد برای شرکت های بیمه اشاره دارد (بیمه اتکایی اختیاری). در این مقاله قصد داریم پوشش بیمه اتکایی اجباری و اختیاری را شرح دهیم:
در بعضی کشورها، شرکت های بیمه موظف هستند درصدی از همه بیمه نامه هایی که صادر می کنند را به یک سازمان دولتی یا موسسه ای که دولت معین می کند، واگذار نمایند. در ایران از سال ۱۳۱۶ بیمه اتکایی اجباری انواع بیمه ها به میزان ۲۵ درصد به شرکت بیمه ایران واگذار می شد. از سال ۱۳۵۰ بیمه مرکزی ایران تاسیس و عهده دار دریافت بیمه اتکایی اجباری از همه شرکت های فعال در ایران شد. واگذاری اجباری برای بیمه عمر با ضریب ۵۰ درصد شروع شد که اخیراً در حال کاهش است. هدف اصلی از بیمه اتکایی اجباری، یکی کاهش واگذاری بیمه اتکایی به خارج است که مستلزم هزینه ارزی برای کشور است و دیگر، ایجاد یک بیمه گر اتکایی که بتواند در بازارهای خارج از کشور نیز فعالیت کند.
واگذاری اتکایی ممکن است برای یک بیمه نامه باشد که در این صورت اصطلاح اتکایی اختیاری به کار می رود. اگر واگذاری برای مجموعه ای از یک بیمه باشد که بیمه گذار در ظرف مدت معین و مثلاً یک سال صادر خواهد کرد. بیمه اتکایی به صورت یک قرارداد کلی خواهد بود که آن را قرارداد اجباری بیمه اتکایی می نامند. این قرراداد، بیمه گر مستقیم را موظف به واگذاری بیمه نامه های تعریف شده در قرارداد می کند و بیمه گر اتکایی نیز متعهد به قبول آن ها است.
قراردادی است که به موجب آن بر خلاف معمول، بیمه گر واگذارنده اختیار دارد هر یک از بیمه نامه های تعریف شده در قرارداد را به بیمه گر اتکایی واگذار کند یا نکند؛ ولی برعکس، بیمه گر اتکایی متعهد است هر بیمه نامه ای که به انتخاب بیمه گر مستقیم واگذار شده است، قبول کند.
منظور، اتکایی کردن صد در صد یک بیمه نامه است، بدون اینکه بیمه گر مستقیم، سهمی از خسارت را برای خود نگه دارد. این روش به ویژه در واگذاری های اتکایی به خارج از کشور، مورد علاقه دستگاه های نظارتی نیست؛ زیرا نتیجه آن،خروج بیش از حد ارز کشور است. در موارد زیر این نوع واگذاری انجام می شود:
منظور بیمه های اتکایی است که بیمه گر اتکایی در بیمه نامه های صادره توسط بیمه گر واگذارنده سهیم نمی شود. بلکه در صورتی که هر خسارت (قرارداد مازاد خسارت) از حد معین تجاوز کند و یا جمع خسارت های مدت قرارداد از درصد معینی نسبت به جمع حق بیمه های دریافت شده واگذارنده تجاوز کند (قرارداد مازاد نسبت خسارت)، بیمه گر اتکایی متعهد پرداخت مازاد بر حد معین و یا مازاد درصدی معین است. قرارداد اولی را «Excess of Loss» و قرارداد دوم را «Stop Loss» می نامند.
در اینجا، جدول مربوط به آمار عملکرد اتکایی شرکت بیمه اتکایی ایرانیان بر حسب رشته در سال ۱۳۹۵ و بر اساس صورت های مالی حسابرسی شده، آورده شده است. لازم به ذکر است ماخذ آمار و اطلاعات این بخش، اداره کل نظارت مالی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران است.
روزبه عبادی نمین کد۹۷۷بیمه آرمان
شماره تماس ۰۹۱۱۸۰۳۹۲۸۲
برای خواندن بیمه اتکایی اجباری واختیاری کلیک کنید
1 سوال، الفتی چیست ؟ الفتی در چاپهای اولیه لغتنامه دهخدا که منطبق بر…
رئیس کل بیمه مرکزی گفت: گسترش استارت آپ ها برای فروش بیمه، ورود نابیمه گران…
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی با مرور بر انواع…
چه شرکتهایی بیشترین میزان نوآوری در صنعت بیمه را دارند؟ ۸ اینشورتک برتر صنعت بیمه…
راهنمای خلق خدمات بیمه ای جدید ماده 1- محصول بیمهای جدید، پوشش بیمهای…