بیمه زلزله چیست؟ سپری برای حفاظت از سرمایه شما در مناطق لرزه خیز
کشور ما در منطقه جغرافیایی حادثهخیزی قرار دارد. در مناطق مختلفی از کشور، گسلهای فعالی وجود دارند که هر چند وقت یکبار، بخشی از کشور را تکان میدهند. خانه، زندگی، اسباب و وسایلی که عمری برای داشتنشان زحمت کشیدیم در آن لحظه ارزشی ندارند. اگر از قبل خانه خود را بیمه زلزله کرده باشیم، کمی از درد و نگرانی ما کاسته میشود. در این مقاله میخواهیم بیمه زمین لرزه را به شما معرفی و اندر مزایای آن با شما صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
بیمه زلزله چیست؟
واقعیت این است که بیمهی مجزایی به نام بیمه زلزله، وجود ندارد. بیمه زلزله زیرمجموعه بیمه آتش سوزی است. از این رو به آن بیمه زلزله و آتش سوزی هم میگویند. وقتی شما منزلتان را بیمه آتشسوزی میکنید، یکی از مواردی که میتوانید از فهرست خدمات این بیمه انتخاب کنید، بیمه زلزله، آتشفشان، سیل و … است.
در کشورهایی که زلزله حادثه متداولی است، بسیاری از مردم خانه و زندگی خود را در برابر زلزله بیمه میکنند یا بیمه عمر آنها این خدمت را ارائه میدهد. این مسئله امری رایج است. چون شما در زمان زلزله فقط باید نگران جان خود و عزیزانتان باشید؛ نه خانه و وسایل زندگیتان. پس برای این که بیمه زلزله داشته باشید باید حتماً بیمه آتش سوزی منازل تهیه و در بیمهنامه خود پوشش زلزله را هم انتخاب کنید. (برای آشنایی با بیمه عمر و پوششهای آن راهنمای بیمه عمر را مطالعه کنید)
تعهد بیمه برای جبران خسارات
وقتی که بیمه آتشسوزی و پوشش زلزله آن را خریداری کردید، در زمان حادثه زلزله، شرکت بیمهگر شما، خسارات مالی به خانه و وسایل شما را طبق تعهد خود، پرداخت میکند. بیمه اینگونه به شما کمک میکند تا کمی سریعتر به زندگی عادی خود بازگردید. حتماً توجه کردهاید که در زمان اینگونه حادثهها، از سمت دولت و بسیاری نهادهای خیریه، کمکهای مختلفی برای افراد زلزلهزده ارسال میشود.
دولت هم به این افراد کمک میکند تا بتوانند پس از مدتی دوباره صاحب خانه و زندگی شوند. ولی این کمکها زیاد نیستند؛ چون افراد زیادی هستند که احتمالاً در اثر این حادثه دچار خسران شدهاند. بنابراین بهتر است، شما از قبل، با پرداخت حق بیمه آتش سوزی و خرید پوشش زلزله آن، کار بازیابی اموالتان را سریعتر پیش ببرید.
پوششهای بیمه آتشسوزی
بیمه آتش سوزی دو نوع پوشش اجباری و پوشش اختیاری دارد. پوشش اجباری بیمه آتشسوزی شامل خسارات وارد شده در اثر آتشسوزی، صاعقه و انفجار است.
پوشش اختیاری بیمهنامه آتش سوزی پوششهای زیر را در برمیگیرد:
- بیمه زلزله
- پوشش سیل
- بیمه طوفان و تندباد
- پوشش ترکیدگی لوله آب
- بیمه سقوط هواپیما در مناطق پر خطر
- پوشش آتشفشان
- ضایعات ناشی از برف و باران
- شکست شیشه در اثر برخورد خارجی
- برداشت و پاکسازی ضایعات ناشی از حوادث
- سرقت در صورت شکست حرز یا بیمه سرقت منزل
- انفجار ظروف تحت فشار صنعتی
- بیمه سقوط بهمن
- بیمه ریزش کوه
- پوشش ریزش سقف ناشی از برف سنگین
- نشست و رانش زمین
- پوشش برخورد جسم خارجی به ساختمان
این موارد اختیاری است و شما میتوانید، مثلاً با انتخاب کردن پوشش زلزله و پرداخت هزینه کمی بیشتر، غیر از آتشسوزی و صاعقه و انفجار، خانه و اموالتان را در برابر زلزله هم بیمه کنید. مطالعه مقاله بیمه خانه پیشنهاد می شود.
شرایط بیمه زلزله؛ بیمه زلزله چه چیزهایی را پوشش میدهد؟
وقتی شما به عنوان مالک، خانه یا ساختمان خود را بیمه میکنید، پس از حادثه، شرکت بیمه موظف است، هزینه ساخت مجدد خانه و یا اگر آسیب تنها به بخشهایی از خانه وارد شدهباشد، هزینه تعمیر آن بخش را بپردازد. اینکه خانه شما به لحاظ مالی چقدر ارزش دارد، مهم نیست. مهم این است که خانه شما از نو ساخته شود.
مستأجران هم میتوانند، وسایل خانهی خود را بیمه کنند. به این صورت ارزش وسایل تخمین زده میشود و نسبت به آن، هزینه حق بیمه پرداخته میشود. در زمان حادثه شرکت بیمهگر، آن مقدار آسیبی که وارد شده را جبران مینماید.
عوامل تأثیرگذار بر حق بیمه آتشسوزی و زلزله
عوامل مختلفی بر میزان نرخ بیمه زلزله تأثیرگذار هستند:
- نوع ملک
- نوع سازه (مقاله انواع سازه را مطالعه کنید.)
- مشخصات ملک بیمهشده
- میزان خطرپذیری منطقه محل بیمه شده
- متراژ ساختمان (مطالعه مقاله محاسبه متراژ ساختمان پیشنهاد میشود.)
در ادامه به شرح هر یک از این موارد میپردازیم.
نوع ملک
این که خانه ویلایی است یا یک واحد آپارتمان و یا یک مجتمع و … در حق بیمهنامه زلزله تاثیر دارد. سن بنا تاثیری بر قیمت ندارد؛ اما برای بناهای قدیمی بهتر است که از قبل استعلام بگیرید.
نوع سازه
یکی دیگر از عواملی که بر قیمت بیمهنامه زلزله تاثیر دارد، این است که سازه شما از چه مصالحی ساخته شدهاست. قیمت حق بیمه بناهای: بتنی، فلزی، خشت و گل متفاوت است.هرچه بیشتر به ساختار سازه توجه کنید، ساختمان محکمتری در برابر زلزله خواهید داشت. مطالعه مقالات زیرسازی و شیب بندی و بتن خود تراکم برای این منظور توصیه میشود.
مشخصات ملک بیمه شده
الف) متراژ ملک چقدر است؟ هر چه ملک بزرگتر باشد، خسارت وارده بیشتر میشود و هزینه بیمه هم بالاتر میرود.
ب) ارزش لوازم منزل: اسباب و لوازم موجود در ملک مورد بیمه، چقدر ارزش ریالی دارد؟ در محاسبه ارزش لوازم منزل، داراییهایی مانند: جواهرات، پول و سکه حساب نمیشود.
ج) هزینه بازسازی هر متر مربع ملک در اثر حوادث تحت پوشش بیمه، چقدر است؟
میزان خطرپذیری منطقه محل بیمه شده
طبیعی است که هر چه ریسک منطقه بالاتر باشد، هزینه بیمه هم بیشتر میشود.
توجه: فکر نکنید که هزینه بیمه آتش سوزی و زلزله هزینه بالایی است. هر چند که این هزینه بر اساس شرکتهای بیمهگر مختلف، متفاوت است؛ ولی سالانه هزینه بسیار کمی باید بپردازید.
خرید بیمه، یک سرمایهگذاری است. در صورتیکه خدایی ناکرده حادثهای اتفاق بیفتد، انگار شما پول خود را سرمایهگذاری کردهاید. این سرمایه به شما باز میگردد.
چرا بیمه زلزله بخریم؟
دولت آییننامههای مختلفی، مبنی بر رعایت مقررات ساخت و سازهای اصولی بر اساس شاخصهای نوین مهندسی ارائه دادهاست؛ اما هنوز حجم بسیار بالایی از سازههای مسکونی و تجاری و اداری، تاب آوری در برابر زلزله های متوسط و پر ریشتر را ندارند و در مقیاس استاندارد جهانی، ایمن سازی بسیار ضعیفی دارند. متأسفانه در زمین لرزه ها و یا حوادث دیگر نمی توان به این سازهها اعتماد کرد.
البته اگر به تعمیر و نگهداری ساختمان توجه شود، خسارات ناشی از زلزله کاهش پیدا خواهد کرد.
دلایل عمدهی این امر به خاطر این است که ساختمان سازی در ایران، عمدتا به خاطر کسب سود رواج دارد. برخی از ساختمان سازها فارغ از کیفیت نتیجه کار، هزینه کمتر و سود بیشتر را در اولویت کار خود قرار میدهند و برای مردم چاره ای به جز تهیه بیمه زلزله واحدهای مسکونی برای احیای دوباره ملک آوار شده نخواهد ماند. این تنها محدود به گذشته نیست؛ در حال حاضر ساختمانهای جدید نیز از این قاعده مستثنی نیستند.