بیمه، آرامشی برای دهقان فداکار
ریسکهای بخشی در اقتصاد ایران ظرفیت توسعه سهم بیمه را از اقتصاد افزایش میدهند و بخش کشاورزی یکی از مهمترین آنها است.
به گزارش بینا، ریسک بخش کشاورزی بسیار بالا است و همین عامل قدرت مانور صنعت بیمه را کاهش میدهد، اما حقیقت آن است که بیمه بخش کشاورزی از واجبات است.
در حقیقت با توجه به وضعیت اقتصادی کشور ما، ریسک سرمایه گذاری در برخی بخشها خود به خود افزایش یافته است.
بدون حضور بیمه در امر تولید، خطر گریزی سرمایه گذاران، رشد کشور را تحت تأثیر خود قرار خواهد داد، اما مسأله اینجا است که جدا از ریسکهای اقتصادی، سیاسی و سیاستی، مسایل اقلیمی و جغرافیایی و تغییرات آب و هوایی نیز بر مشکلات بخش کشاورزی میافزایند.
در مقایسه با ۳۰ سال گذشته، در تمام جهان خشکسالیها و کاهش سطح منابع آبی، کشاورزی را تحت تأثیر قرار داده است، تا جایی که در سال گذشته به دلیل خشکسالی و آتش سوزی بخش وسیعی از گندم زارهای روسیه، قیمت گندم ناگهان با افزایش چشمگیری مواجه شد. این مشکلات در کشور ما نیز موضوعات مهمی را در عرصه اقتصاد ایجاد کرده، به طوری که طبق بررسی «اقتصاد ایران»، سهم بخش کشاورزی در محصول ناخالص داخلی ما از حدود ۲۶ درصد به نصف تقلیل یافته است.
در این شرایط، ظرفیتهای ریسک آلودی برای صنعت بیمه خلق میشوند که ظرفیتهای مذکور میتوانند توسعه یابند. در کشور ما البته از سال ۶۳ تاکنون صندوقی تحت عنوان صندوق بیمه محصولات کشاورزی در بانک کشاورزی به کاهش مخاطرات کشاورزی کشور کمک کرده است.
متأسفانه به دلایل متعددی تقاضای بیمه محصولات کشاورزی در کشور پایین است که بخش قابل توجهی از آن به دلیل عدم ارتقای سطح فرهنگی کشاورزان با این مقوله است. در عین حال، قیمت تمام شده محصولات کشاورزی و مشکلات فروش این محصولات در بازار در مقایسه با محصولات رقیب خارجی وارداتی، هراس کشاورزان را از پرداخت هزینههای بیمه افزایش داده است.
در این زمینه صنعت بیمه میتواند با ارایه نرخهای تبعیضی به تناسب میزان ریسک و میزان ریسک پذیری افراد، اقدامات خوبی را انجام دهد که در این زمینه میتوان موارد مختلفی را در نظر داشت. عواملی همچون میزان آشنایی کشاورز با بیمه، فایده مندی بیمه محصول با توجه به متراژ زمین کشاورزی و میزان سرمایه کشاورز، سابقه بروز خطر برای کشاورز و نابودی محصول، موقعیت مکانی محل کشت با توجه به ریسکهای محیطی و انسانی، نوع کشت محصول و نوع بازار و موارد متعدد دیگر از جمله مسایلیاند که شرکتهای بیمه قادرند با توجه به آنها مدلهای ارزیابی بیمه محصولات کشاورزی را طراحی کرده و بخش کشاورزی کشورمان را تحت پوشش بیمه قرار دهند.
صندوق بیمه و ثمرات آن
صندوق بیمه محصولات کشاورزی دقیقاً با هدف تأمین پوشش حمایتی برای انواع محصولات کشاورزی اعم از زراعی و باغی، دام، طیور، زنبور عسل، کرم ابریشم، آبزیان پرورشی، طرحهای جنگل کاری، مرتعداری و آبخیزداری در مقابل خسارتهای ناشی از سوانح طبیعی و حوادث قهری نظیر تگرگ، طوفان، خشکسالی، زلزله، سیل، سرما زدگی و یخبندان، آتش سوزی، صاعقه، آفات و امراض نباتی عمومی و قرنطینهای و امراض واگیر حیوانی عمومی و قرنطینهای به عنوان وسیلهای برای نیل به اهداف و سیاستهای بخش کشاورزی میباشد و میتواند الگوی مناسبی برای بیمه محصولات کشاورزی در کشور ما باشد.
صندوق بیمه کشاورزی در زیربخش زراعت رقمی بیش از ۵ میلیون هکتار از اراضی کشور را تحت پوشش گرفته و به ترتیب در سایر بخشهای کشاورزی عملکرد خوبی دارد. این صندوق در بخش باغات در حدود ۳۵۰ هزار هکتار، در بخش دام بیش از ۱۵ میلیون واحد دامی، در بخش طیور بیش از ۶۰۰ میلیون قطعه، در بخش آبزیان بیش از ۵۰ میلیون متر مربع استخرهای پرورشی و در بخش منابع طبیعی، در حدود ۴ میلیون هکتار را تحت پوشش دارد.
به طور کلی باید گفت بیمه محصولات کشاورزی قادر است فرصتهای متنوعی را برای اقتصاد به خصوص در این بخش فراهم سازد. به عنوان مثال، در شرایطی که بیمه محصولات کشاورزی به عنوان یک فرهنگ در میان کشاورزان به اصطلاح جا بیفتد، خود بیمه در راستای کاهش خسارات در این بخش اقداماتی را به منظور آموزش نحوه مبازه با ریسک مبذول خواهد داشت. در عین حال، میزان خسارتها در این بخش میتواند قدرت ارزیابی ریسک و برنامه ریزی برای بخش کشاورزی را بهبود بخشد. همین طور میتوان انتظار داشت که یک بانک اطلاعاتی مناسب شکل بگیرد که در آن بتوان اطلاعات لازم را به موقع کشف و ضبط کرد و جلو بروز آفات، بیماریها و حوادث ریسکزا را در بخش کشاورزی گرفت.
روزبه عبادی نمین کد ۹۷۷۷ بیمه آرمان
شماره تماس ۰۹۱۱۸۰۳۹۲۸۲