جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
تحلیل تطبیقی عملکرد شرکت‌های بیمه

جدول زندگی صندوق بازنشستگی صنعت نفت ایران

جدول زندگی صندوق بازنشستگی صنعت نفت ایران

 

 

مقدمه

جدول زندگی که بانام‌های گوناگون مانند جدول­عمر یا جدول مرگ­ومیر نیز شناخته می­شود، غالباً برای محاسبات مالی بیمه­ای بکار می­رود. این جدول براساس محاسبات اکچوئری تلاش می­کند احتمال بقا در هرسال را تا سالگرد بعدی نشان دهد. روش­های گوناگونی برای محاسبه این احتمال بکار می­روند و کاربرد این جدول نیز متنوع است. به‌طورکلی می­توان گفت که جدول زندگی  بر پایه تجربیات جمعیتی مردم ساخته می­شود؛ یعنی بر پایه وقایع مهم زندگی مانند تولد و مرگ در طول چند نسل، محاسبه می­شود. این تجربیات می­توانند در میان مردم چند کشور به دلیل شباهت­های نژادی، اجتماعی، فرهنگی و دیگر عوامل مؤثر در کیفیت و کمیت زندگی، مشابه یا متفاوت باشند. بر همین اساس مردم ایران با مردم کشورهای همسایه در یک تقسیم­بندی مشترکی ازنظر جمعیت‌شناسی و ساختار سنی جمعیتی قرار ­می­گیرند. جداول زندگی در کشورهای اروپایی نسبت به دیگر مستندات ساختار سنی مردم جهان از پیشینه دورتری برخوردار بوده و تجربیات حیاتی این کشورها با سابقه بیشتری مستند شده است. در گذشته به دلیل کمبود آمارهای حیاتی در کشورهایی همچون ایران و نیاز به به‌کارگیری جدول زندگی برای محاسبات بیمه­ای و بازنشستگی، از جدول­های کشورهای اروپایی استفاده شده است. به‌تدریج جدول­هایی با تقریب نزدیک‌تر­ نسبت به تجربیات حیاتی مردم در حوزه‏های جغرافیایی و اجتماعی مشابه محاسبه‌شده و این جدول­های زندگی با نام «جدول­های استاندارد» شهرت یافته­اند. بعضی از این جدول­ها همچنان امروزه بکار گرفته می­شوند؛ مانند جدول زندگی فرانسه (TD88-90) که باوجود بیگانه بودن آن همچنان ملاک محاسبات بیمه­های عمر و مستمری شرکت­های بیمه­ای در ایران قرار می­گیرد.

لازمه یک پژوهش پویا پیوستگی آن با تحقیقات گذشته و آوردن دلایل توجیهی در موارد اختلاف و مغایر است. در این مقاله تلاش می­کنیم بر پایه دانسته­های گذشته در مسیری حرکت کنیم که موارد تفاوت و مغایرت را با دلایلی روشن بیان کنیم.جدول زندگی صندوق بازنشستگی صنعت نفت ایران

به‌طورکلی جدول­های زندگی ازنظر ساخت به دو گروه تقسیم می­شوند. جدول­های زندگی نسلی که بر پایه زادروز یکسان و از دنیا رفتن یک نسل ‌صدهزارنفری محاسبه می­شوند. نوع دیگر جدول­های زندگی دوره­ای است که بر پایه سرشماری­های دوره­ای و معمولاً در هر پنج سال، محاسبه می­شوند. هر دو نوع جدول می­توانند کامل یا مختصر باشند. افزون بر این، تفاوت­هایی نیز در جزئیات هر دو نوع جدول زندگی وجود دارند، مانند جدول­های­ اکچوئری برگزیده که در آن­ها بخشی از جدول به دلیل وجود عواملی که احتمال مرگ را تغییر می­دهند، اصلاح شده است. در این مقاله به دلیل داده­هایی که مربوط به سال­های بزرگ‌سالی صنعت نفت می­باشند و این­که داده­ای برای دوران نوزادی و کودکی در اختیار نبود، جدول زندگی مختصر یا کوتاه شده ساخته شده است.

جدول(۱) که جدول زندگی مشترکین صندوق­های بازنشستگی، پس­انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت می­باشد با در نظر گرفتن ویژگی­های جمعیتی مشترکین این صندوق ساخته شده است. برآوردهای امید زندگی، در هر سن و دیگر متغیرهای جدول زندگی با استفاده از آمار کارکنان صنعت نفت در ایران محاسبه شده است. احتمال بقا در هر سن نیز با استفاده از احتمال مرگ در هر سن که در ستون دوم این جدول آمده به‌سادگی قابل‌محاسبه است. شرح کمیت­های این جدول در بخش چهارم خواهد آمد.در ادامه این مقاله ابتدا ضرورت محاسبه جدول زندگی و نگرش­های گوناگون آن را در بخش دوم شرح می­دهیم و در بخش سوم به ویژگی­های جدول زندگی صنعت نفت می­پردازیم.

در بخش­پنجم روش و شیوه خاصی که برای ساخت جدول زندگی از میان روش­های موجود انتخاب و بکار گرفته­ایم را شرح داده و روش­های مستقیم و غیرمستقیم ساخت جدول را توضیح می­دهیم. این روش بر پایه آمار از دنیا رفتگان مشترکین صندوق خواهد بود. روابط ریاضی میان متغیرهای جدول زندگی را در این بخش شرح داده و سپس نحوه محاسبه بیم­رس مرگ را بازگو می­کنیم و شرح مختصری از نرخ مرگ و نتیجه فرازآوری[۷] را خواهیم آورد.

۱ـ ضرورت جدول زندگی

جدول زندگی برای پاسخ به سؤال‌های ساده درباره عمر افراد کاربرد دارد. سؤال‌هایی همچون تا چه سنی یک فرد سی‌وسه ساله عمر خواهد کرد و احتمال اینکه او به سن بازنشستگی برسد چقدر است؟ پس از بازنشستگی در ۶۰ سالگی چند سال دیگر زندگی خواهد کرد؟

در قراردادهای بیمه عمر و­ بازنشستگی که میان افراد حقیقی و شرکت­های بیمه­ای یا صندوق­های بازنشستگی بسته می­شود، در برابر پرداخت حق بیمه­، تعهد پرداخت مبلغی ثابت در زمان بازنشستگی و یا پرداخت مستمری برای مدت بازنشستگی تا زمان فوت وجود دارد. البته بیشتر صندوق­های بازنشستگی در ایران، این پرداخت­ها را برای بازماندگان نیز در نظر می­گیرند. یک «قرارداد منصفانه» ارزش مبالغ دریافتی و پرداختی را برابر می­کند که یک چنین قراردادی اصطلاحاً «ازنظر اکچوئری عادلانه» است. برای برابری مبالغ دریافتی از یک عضو مشترک صندوق و یا بیمه­گزار با مبالغ پرداختی از سوی صندوق و یا بیمه­گر، مدت بازپرداخت و مزایای بیمه عمر و بازنشستگی تخمین زده می­شود. عمر هر عضو صندوق(و یا بیمه­گزار) بر پایه متوسط عمر اشخاص در شرایط مشابه، برآوردی است که برای محاسبه مزایای بیمه عمر و بازنشستگی در نظر گرفته می­شود. متوسط طول عمر، به‌صورت امید زندگی در جدول زندگی به‌طور خلاصه نشان داده می­شود. متوسط طول عمر یا امید زندگی در هر سن می­تواند برآوردی از عمر باقی‌مانده یک بازنشسته صندوق(و یا بیمه­گزار) باشد. اگر این امید زندگی که به‌عبارت‌دیگر میانگین عمر باقی‌مانده است با واقعیات اختلاف چشمگیری داشته باشد، هزینه­ای «ناعادلانه» برای عضو صندوق و یا بیمه­گزار در صورت پرداخت بیش‌ازاندازه حق­بیمه و یا برای صندوق و بیمه­گر، در صورت کاستی حق­بیمه­ها، ایجاد می­کند. این اختلاف برآورد امید زندگی و طول عمر، برای هریک از طرفین قرارداد، هزینه­ای در برخواهد داشت. هزینه خطای محاسبه امید زندگی برای شرکت­های بیمه و صندوق­های بازنشستگی به دلیل شمار بیمه‌شدگان، بسیار بزرگ‌تر بوده و ممکن است برای ادامه فعالیت اقتصادی آن‌ها تعیین‌کننده باشد.

اهمیت دقت و نزدیکی جدول زندگی با واقعیات، با در نظر گرفتن هزینه­های مربوطه در اختلاف با واقعیات زندگی روشن می­شود. هرکدام از طرفین قرارداد نسبت به این مازاد پرداختی یا دریافتی می­توانند حساسیت خود را داشته باشند و نسبت به حق­بیمه و یا مزایا، تجدیدنظر کنند؛  بنابراین در اختیار داشتن یک جدول زندگی­ که باقیمانده عمر را با دقت بیشتری تخمین می­زند، می­تواند در محاسبه دقیق­تر تعهدات بیمه­های عمر و صندوق­های بازنشستگی­ نقش کلیدی داشته باشد.

وجود تفاوت­های جمعیتی در میان اقوام و گروه­های گوناگون و اختلافات بین نسلی، تجربه شرایط متفاوت زندگی لزوم جدول­های خاص را مطرح می­کند. به‌ویژه اینکه در جمعیت­های خاص مانند اعضای صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت تفاوت­های گزینش و یا اشتغال در صنعت نفت، این افراد را با شرایط خاص و متفاوتی نسبت به کل جمعیت ایران می­تواند روبرو کند. در صنعت نفت شرایط شغلی، جغرافیایی و حتی مزیت­ها و امکانات رفاهی می­توانند امید زندگی را متفاوت از دیگر افراد در جمعیت ایران سازد. از سوی دیگر برای برآورد هزینه تعهدات بازنشستگی اعضای این صندوق و نیز تأمین مالی مناسب، ضرورت دارد جدول زندگی خاص آن‌ها که از آمار و داده‏های اعضای این صندوق به‌دست آمده محاسبه شود. ازاین‌رو ساخت جدول زندگی خاص صندوق بازنشستگی صنعت نفت برای این صندوق ضروری است. در گذشته در ایران یک چنین رویکردی وجود نداشته است و این مقاله برای نخستین بار جدول زندگی خاص مشترکین یک صندوق بازنشستگی را در اختیار قرار می­دهد.

تاکنون در هیچ‌یک از تحقیقات و ادبیات گذشته جدول زندگی خاص یک صندوق بازنشستگی محاسبه نشده است. ادبیات این موضوع برای اولین بار با این مقاله مطرح می­شود و درنتیجه تحقیق مشابه آن وجود ندارد. هرچند که در گذشته جدول­های زندگی کلی ایران محاسبه شده که در اینجا به چند مورد اشاره می­شود. این تحقیقات شامل نقوی(۱۳۷۹، ۱۳۸۱، ۱۳۸۴)، نقوی و جعفری(۱۳۸۶) و معاونت سلامت(۱۳۷۹، ۱۳۸۴) می­شوند. تحقیقاتی که در سازمان تأمین اجتماعی انجام گرفته است شامل زنجانی و نوراللهی(۱۳۷۹) می­شود. از سوی دیگر مرکز آمار ایران نیز انتشاراتی در این راستا داشته که شامل کهلی(۱۳۶۱)، شمس(۱۳۶۱)، نوراللهی(۱۳۷۰، ۱۳۷۶) می­شوند.

۲ـ ویژگی‌ها جدول زندگی صنعت نفت

تعهدات صندوق بازنشستگی صنعت نفت به کارمندان و بازنشستگان این صنعت، مهم‌ترین دغدغه این صندوق بشمار می­آید. تعهدات جاری و آینده در صورت به‌روز بودن و تعهدات معوقه در صورت وجود بدهی، محاسبات خاص خود را خواهند داشت. برای مدیریت صندوق مانند سایر صندوق­های بازنشستگی، نیاز به آگاهی از وضعیت گذشته، حال و آینده است تا تصمیمات مدیریتی بهینه گرفته شود. آگاهی از وضعیت گذشته و در جریان قرار گرفتن وضعیت حال نیاز به محاسبات جدول زندگی ندارد؛ زیرا این تجربیات و تأثیرات آن‌ها مشاهده شده و موجود است، ولی می­توان برای آشکار شدن وضعیت دقیق­تر تعهدات آینده صندوق، از محاسبات اکچوئری در جدول زندگی استفاده کرد. برآوردهای حسابداری با دامنه­ای گسترده از تخمین­های مختلف، می­تواند با واقعیات اختلاف نگران‌کننده‌ای داشته باشند؛ زیرا این محاسبات با فرضیات ساده­ای محاسبه شده­اند که غالباً با واقعیات فاصله داشته و هزینه خطای نوع دوم(درستی فرض صفر هنگام خطا) بسیار گران است. در محاسبات اکچوئری، استفاده از جدول زندگی یک ضرورت است؛ زیرا براساس امید زندگی در سنین مختلف، برآورد دقیقی از سال­های عمر باقی‌مانده به‌دست می­آید. صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت و البته بسیاری از صندوق­های بازنشستگی، متناسب با قوانینی که بر آن‌ها حاکم است می­توانند با استفاده از امید زندگی برآوردی از سال­های عمر باقی‌مانده و تعهدات آینده به‌دست آورند. در اختیار داشتن جدولی که به‌درستی امید زندگی سنین مختلف را در سال­های آینده نشان ­دهد، یک نیاز اجتناب‌ناپذیر است. در حال حاضر جدول فرانسه (TD88-90) از سوی بیمه مرکزی (آیین‌نامه شماره ۶۸)، و جدول مرگ‏ومیر سال ۱۳۷۵ زنجانی و ­نوراللهی که در سازمان تأمین اجتماعی بکار گرفته  می­شود، اساس محاسبات امید زندگی در بیشتر برآوردهای ملی را تشکیل می­دهند. از طرف دیگر در معاونت سلامت  وزارت بهداشت و درمان، باوجود اینکه اطلاعات و آمارهای حیاتی بخش مهمی از مردم ایران در  بیمارستان­ها و سایر زیرمجموعه­های این وزارتخانه ثبت می­شود، اپیدمیولوژیست­ها و متخصصین این وزارتخانه از جداول مرگ‌ومیر استاندارد استفاده می­کنند. برای تصمیم درست در استفاده از این جدول­ها ­­باید تفاوت­ نگرش­های اکچوئری و حسابداری را برای محاسبات موردنیاز مطرح کرد و جدول زندگی به‌روز برای مردم ایران که در این مقاله با در نظر گرفتن تجربیات مشترکین صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت انجام می­شود، محاسبه و تهیه نمود. این مقاله قصد دارد با توجه به ضرورت محاسبه تعهدات آینده صندوق بازنشستگی صنعت نفت، جدول­های زندگی موجود را بررسی و با توجه به ویژگی­های مشترکین و اعضای این صندوق، جدول زندگی خاص آن­ها محاسبه کند. نتایج این محاسبات در جدول(۱) نشان داده شده است.

داده­های بکار رفته در این تحقیق از آمار ثبتی صندوق بازنشستگی صنعت نفت گرفته شده است. جامعه آماری موردمطالعه آمار ثبت‌شده مردگان صندوق است که اولین نسل آن­ها مربوط به سال ۱۲۶۵ (ه­ش) و آخرین نسل مربوط به سال ۱۳۶۶(ه­ش) است. با توجه به اصلاح داده­ها و پالایش آن­ها از یک نسل گروهی که از پنج نسل متوالی تشکیل یافته­اند استفاده شده است. در آغاز آمار و داده­های موردنیاز را که به‌صورت آمار ثبتی فوت‌شدگان است بررسی و پالایش کرده و نسبت به شمار و چگونگی این داده­ها، اطمینان قابل‌دسترسی پیدا کردیم. این کار با بررسی داده­ها از جوانب گوناگون برای صحت و درستی آن­ها انجام گرفته است؛ یعنی با توجه به روابط منطقی میان داده­ها مانند ثبت تاریخ فوت پس از تولد، تاریخ بازنشستگی قبل از فوت، تکراری نبودن آن‌ها و دیگر روابط منطقی دیگر، داده­ها پالایش شدند. داده­های دورافتاده و پرت نادیده گرفته شده است؛ سپس داده­های پالایش‌شده ناهمگون را شناسایی و علت­های آن­ها را بررسی نمودیم. درنهایت با توجه به شمار و پراکندگی داده­ها، روش محاسبه متغیرهای جدول زندگی را که در بخش(۵-۲) آورده شده، انتخاب کردیم.

در تحلیل و بررسی­های این آمار از روش­های موجود و متداول محاسبه متغیرهای جدول زندگی استفاده شده است. ازآنجاکه روابط تعریف‌شده خاصی میان متغیرهای جدول زندگی وجود دارد، چارچوب و ساختار از پیش تعیین‌شده‌ای بر داده­ها اعمال می­شود. پس نیاز به یافتن روابط و یا مدل جدیدی برای ساخت جدول زندگی نیست و ما نیز در این محاسبه از مدل­های شناخته‌شده و موردپذیرش ادبیات این موضوع و جامعه علمی و اکچوئری پیروی کرده­ایم. البته در محاسبه بیم­رس نرخ و احتمال مرگ، تحلیل، بررسی و دقت بیشتری انجام گرفت؛ زیرا این سه کمیت در بررسی­های گوناگون، متفاوت خواهند بود. این کار، به‌ویژه که شمار داده­ها محدود است بسیار بااهمیت می­باشد؛ بنابراین هنگام محاسبه احتمال مرگ از روش­های فرازآوری به‌طور خاص استفاده شده است.

در آغاز سخن اشاره کردیم که از روش نسلی و آمار فوت‌شدگان، برای ساخت جدول زندگی در این مقاله استفاده کرده­ایم. این روش در صورت وجود شرایط کافی، یک روش مشخص و مطمئنی است. ولی برای این روش شرایطی لازم است. ازجمله داشتن داده­های کافی و مشاهده آن­ها در طول مدت‌زمان طولانی که می­تواند بیش از یک­صد سال باشد. در روش­های دیگر که بر پایه آمارهای دوره­ای است، نیازی به مشاهده آمار مردگان در طول زمان تا پایان آخرین نفر از نسل انتخاب شده نیست. بدین ترتیب به نظر می­رسد که اگر نخواهیم یا نتوانیم یک­صد سال صبر کرده و تمامی وقایع حیاتی نسلی را ثبت کنیم، روش دوره­ای، سریع­تر جدول موردنظر را به‌دست دهد. در روش نسلی شمار نفراتی که در ابتدای مشاهده انتخاب شده­اند ثابت است. معمولاً یک نسل یک­صد هزارنفری انتخاب می­شود و دقت کافی را برای محاسبات جدول خواهد داشت.

از سوی دیگر در روش دوره­ای که معمولاً آمار یک سال یا دوره خاص را بررسی می‏کند، تمام تغییرات حیاتی، مهاجرت­های درون جمعیتی و برون جمعیتی در نظر گرفته می­شوند. معمولاً دشواری این روش در ثبت تغییرات جمعیت موردنظر و نبود آمار کافی از تغییرات است. ازآنجاکه جوامع مختلف به دلایل گوناگونی تغییر می­کنند و ایستا نیستند، ثبت و تفکیک تغییرات برای محاسبه نرخ مرگ دقت این روش را با توجه به روش نسلی کاهش می­دهد. البته باید توجه داشت که ما نمی­توانیم آمار زندگان در روش دوره­ای را برای محاسبات نسلی دخالت دهیم. دلیل آشکار آن مبنای محاسبات هر روش است که کاملاً با یکدیگر متفاوت‌اند.

آنچه در هر دو روش، محاسبات را با چالش روبرو می­کند شمار ناکافی داده­هاست که در هر دو روش مشکل‌ساز است. از یک‌سو آمار زندگان که در دوره حال بررسی می‏شوند تا حدود نود هزار نفر شمارش می­شوند که در روش دوره­ای نیاز به جمعیتی بسیار بیشتر است و در غیر این صورت دقت محاسبات کاهش می­یابد. هرچند که تغییرات مشترکین صندوق با دقت بیشتری ثبت می­شود. از سوی دیگر در روش نسلی که با آمار مردگان محاسبه می­شود، اطمینان از محاسبات افزایش می­یابد ولی همچنان شمار کم داده­ها همچون در روش دوره­ای مشکل­ساز بوده و انتخاب نسل مناسب و سپس فرازآوری را پیچیده­تر می­کند.

در این مقاله با در نظر گرفتن تمام جوانب، از روش نسلی و بر پایه آمار ثبت‌شده فوت‌شدگان صندوق­های بازنشستگی، پس­انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت، جدول زندگی این صندوق را که در جدول(۱) گزارش شده محاسبه کرده­ایم.

داده­های اصلاح‌شده در این محاسبات شامل هر دو جنس مرد و زن به‌صورت نسل­های­ تفکیک‌شده می­باشد. تفکیک داده­ها بر پایه سال تولد و به‌منظور به‌دست آوردن نسل‏های گوناگون این آمار انجام گرفته است. البته معمولاً در محاسبات جدول­های نسلی، ابتدا یک نسل مشخص را تعیین و سپس با ثبت مرگ هر عضو، آمار این نسل را به‌دست آورده و جدول نسلی آن­ها را محاسبه می­کنند. در این مقاله برای محاسبه جدول زندگی باید از آماری که موجود است، اطلاعات لازم را استخراج نمود. برای این کار از شمار مردگان و بازماندگان هرسال که بر پایه نسل­های مختلف تفکیک شده­اند استفاده کردیم. این بدان دلیل بوده است که هیچ نسل از فوت­شدگان این صندوق به‌تنهایی داده­های تعداد کافی برای محاسبه نرخ مرگ و بیم­رس مرگ نداشته­اند؛ پس با استفاده از بیم­رس نسل­هایی که بیشترین بیم­رس را داشته­اند استفاده کرده­ایم. بااین‌وجود می­توان با استفاده از روش­هایی که در اکچوئری می­شناسیم برای محاسبه نرخ مرگ و فرازآوری آن­ها، احتمال مرگ را برای سال­های میان­سالی تا کهولت محاسبه کنیم. پس تصمیم جداسازی نسل­ها برای بررسی تجارب زندگی نسلی داده­ها انجام گرفته است و قصد داریم براساس آمار هر نسل، نرخ مرگ، احتمال مرگ و سپس دیگر متغیرهای جدول زندگی صندوق­های بازنشستگی، پس­انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت را محاسبه کنیم؛ بدین ترتیب لازم و ضروت داشت تا با فرازآوری برای دامنه­ای از سن افراد که آمار و داده­های کافی وجود نداشت، برآوردی بر پایه بیشترین بیم­رس نسل­های پرجمعیت محاسبه کنیم.

۳ـ مفاهیم اصلی در جدول زندگی

سن، مهم‌ترین کمیت در جدول زندگی است. این کمیت به‌مثابه اصلی­ترین متغیر در این جدول با نشان داده می­شود. درستی سن از اهمیت بسزایی برخوردار است. ازاین‌جهت اندازه­گیری آن حساسیت محاسباتی دارد و سن درست بر پایه سال­روز تولد اندازه­گیری می­شود.؛ بنابراین نشان دادن عددی در جدول زندگی به‌عنوان سن، می­باید به‌درستی این کمیت را اندازه­گیری کرده باشد. ولی ازآنجا که ثبت سن در سال­روز تولد انجام نمی­گیرد، این متغیر با تقریب­هایی اندازه­گیری می­شود. مثلاً می‌توان میانگین سن در طول سال ثبت را به‌مثابه ملاک اندازه­گیری سن در نظر گرفت. سن افراد در این مقاله به‌صورت گسسته در نظرگرفته شده و هنگامی­که صحبت از سن افراد می­شود، منظور سن آن­ها پس از آخرین زادروز یا «سن درست» است. به‌عبارت ریاضی سن در بازه زمانی  قرار دارد.

احتمال بقا، احتمال رسیدن شخص با سن درست  به سالروز تولد خود است. این متغیر را با علامتn  نشان داده می­شود. با توجه به تعریف احتمال بقا و مرگ، اتحاد زیر همیشه برقرار است:

n n  (۱)

پس می­توان گفت n   احتمال بقای یک فرد  ساله تا سن درست  است. احتمال مرگ در هر سن یکی دیگر از مقادیری است که در جدول زندگی به آن توجه می­شود. این کمیت با علامت n  نشان داده می­شود. پس می­توان گفتn  احتمال مرگ فرد  ساله تا سن درست  است. شمار از دنیا رفتگان  ساله یا مردگان هر نسل در هر سن را با علامتn  نشان می­دهند. پس می­توان گفتn  شمار افراد  ساله است که تا سن درست  از دنیا رفته­اند. در ساخت جدول زندگی و برای محاسبه احتمال بقا در هر سن که یکی از ویژگی­های جدول زندگی است، می­باید نسبت کسانی که از دنیا رفته­اند به شمار کسانی که زنده هستند تعیین شود. این نسبت، نرخ مرگ را در آن دوره تعیین می­کند، ولی با اشکالاتی روبرو است. در ادبیات اکچوئری به این نرخ، نرخ تقریبی مرگ یا نرخ مرگ اشاره می­شود ولی در ادبیات جمعیت‌شناسی به آن نرخ مرکزی مرگ[۹] گفته می­شود. این کمیت هنگامی‌که برای یک نسل فرضی محاسبه می­شود با علامتn  و درصورتی‌که بر پایه آمار و داده­های جمعیتی محاسبه شود با علامتn  به‌مثابه یکی از مقادیر محاسبه‌شده در جدول زندگی نشان داده می­شود. پس می­توان گفتn نرخ مرگ فرد   ساله تا سن درست  است. شمار کسانی که به سن درست رسیده­اند بازماندگان  ساله نام دارد و این متغیر را با علامت  نشان داده می‌شود و می­توان از آن برای احتمال بقا استفاده کرد. البته این عدد از یک بزرگ‌تر ولی احتمال همیشه کمتر از یک است. برای محاسبه امید زندگی یا میانگین عمر با باقی‌مانده میانگین سال­های عمر سپری‌شده افراد   ساله یا سال­هایی که افراد  ساله زندگی کرده­اند، اندازه­گیری می­شود. این متغیر را با علامت n  نشان داده می­شود. درواقع n   ملاکی برای اندازه­گیری میانگین ریسک مرگی است که این افراد  ساله با آن روبرو بوده­اند. این اندازه ریسک مرگ، اندازه «بیم­رس[۱۰]» این افراد   ساله است. یا به عبارت‌دیگر چند نفر در سال در بیم مرگ بوده­اند. پس می­توان گفتn  سال­هایی است که افراد  ساله تا سن درست زندگی کرده­اند. مجموع عمر باقی­مانده همه  ساله­ها نیز با  در جدول زندگی نشان داده می­شود. و نهایتاً امید زندگی که میانگین سال­هایی است یک فرد  ساله امید دارد زنده باشد. این کمیت در ادبیات اکچوئری امید زندگی[۱۱]، یا امید کامل زندگی[۱۲] نیز گفته می­شود

 

 

 

 

 

امتیاز دهی
4.5/5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *