برداشت ضایعات
در این پست قصد دارم در خصوص برداشت ضایعات در بیمه های مهندسی اطلاعاتی را ارائه کنم. برداشت ضایعات یک پوشش اضافی است که در اکثر بیمه های مهندسی قابل ارائه می باشد و محدود به بیمه نامه های بهره برداری یا در حال ساخت نیست. به طور کلی ضایعات به معنی هر چیز اضافی است که وجود آن باعث می شود کارایی مورد بیمه باعث اختلال شده و یا ادامه روند اجرای پروژه مختل گردد. شرط لازم جهت تحت پوشش بودن هزینه های پاکسازی محوطه از ضایعات در بیمه نامه، ایجاد آن در اثر خطری است که تحت پوشش بیمه نامه باشد.
سوال مهم اینجاست که چرا برداشت ضایعات و هزینه های پاکسازی در بخش جداگانه تحت پوشش بیمه قرار می گیرد. دلیل اصلی اینجاست که در انواع بیمه نامه ها، این هزینه ها در ارزش مورد بیمه لحاظ نشده است. مثلا یک بیمه تمام خطر پیمانکاران را در نظر بگیرید که پروژه ساخت یک سد را بیمه نموده است، در ارزش قرارداد، هزینه پاکسازی و برداشتن و خارج کردن ضایعات از محل پروژه لحاظ نشده است. در بیمه های بهره برداری نیز، ارزش تحت پوشش برای مورد بیمه، بدون در نظر گرفتن هزینه برداشت ضایعات در صورت بروز حادثه، محاسبه می گردد. پس این هزینه ها میبایست به صورت جداگانه تحت پوشش قرار گیرد.
علت دیگر این است که ماهیت این نوع کارها با ماهیت انجام پروژه و یا بازسازی یک سازه تکمیل شده متفاوت است. فرض کنید پروژه ای داریم که در آن کندن کانال و لوله گذاری نیز وجود دارد. در اثر بارندگی کانال کنده شده با آب و گل و لای ناشی از سیل پر می شود. مسلما جهت ادامه روند پروژه میبایست این گل و لای از کانال پاکسازی شود اما ماهیت پاکسازی کانال متفاوت از کندن اولیه کانال بوده و نمی تواند با آن مشابه سازی شود. (در اینجا سخت تر یا آسان تر بودن مهم نیست یلکه تفاوت ماهیت عملیات مورد بحث است.)
در بیمه های مهندسی، تعریف و شرایط برداشت ضایعات در یک کلوز به شماره ۰۲۰ تشریج شده است. (همانطور که در پست های قبلی گفته شد، عدد ۰ نشان دهنده عمومی بودن کلوز است.) در ادمه مهم ترین بخشهای این کلوز آورده می شود.برداشت ضایعات
- ضایعات یعنی باقیمانده هرچیز شکسته یا نابود شده
- ضایعات یعنی آشغال ، خرده ریز
- ضایعات یعنی هر نوع ماده شامل آشغالهای شناور در آب
- ضایعات یعنی رسوب معلق یا گل و لای ته نشین شده در مجاری آب که توسط جریان آب حرکت داده شود.
- ضایعات یعنی یک توده جمع شده
- بنابراین اولاً ضایعات ترکیبی از اجزاء مختلف حاصل از یک بنای ویران شده میباشد، ثانیا” ضایعات مشتمل بر قسمتهای سالمی است که میبایست برای شروع مجدد ساخت، تخریب گردد.
موادی که حاصل تخریب و انهدام نباشند (نظیر شن، پاره آجر، خرده ریزههای ناشی از فرسایش، ماسه و غیره) بدون در نظر گرفتن اینکه این مواد در کارگاه بوجود آمده باشند و یا از محیط همجوار توسط آب به محل کارگاه آورده شده باشند، نیز ضایعات محسوب میگردند.