نرخ دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

نرخ و قیمت دیه هر سال با توجه به نرخ تورم و شاخص اعلام شده توسط بانک مرکزی توسط رئیس قوه قضاییه تعیین می‌شود. بر همین اساس نرخ دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۲، در ماه‌های غیر حرام یا عادی، ۹۰۰ میلیون تومان و در ماه‌های حرام، معادل ۱ میلیارد  و ۲۰۰ میلیون تومان است.

با تعیین دیه ۱۴۰۲، مشخص می‌شود که افرادی که به‌دلایلی مثل تصادف با عابر پیاده محکوم به پرداخت دیه کامل در سال ۱۴۰۲ هستند، بسته به نوع آسیب باید چه مبلغی را پرداخت کنند. توجه داشته باشید که دیه، یوم الادا است و اگر در سال‌های قبل محکوم به پرداخت دیه شده‌اید یا آسیبی دیده‌اید و می‌خواهید دیه بگیرید باید آن را با نرخ سال جدید حساب کنید. مبلغ جدید دیه از اول فروروین ۱۴۰۲ لازم‌الاجرا است.

دیه کامل مرد در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

همان طور که گفتیم دیه کامل مرد در سال ۱۴۰۱ در ماه‌های غیر حرام یا عادی، ۹۰۰ میلیون تومان است و در ماه‌های حرام به مقدار یک سوم دیه به آن اضافه می‌شود. در نتیجه دیه کامل مرد در ماه‌های حرام معادل۱ میلیارد  و ۲۰۰ میلیون تومان است.

دیه کامل زن در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

یکی از چالش برانگیزترین موضوعات قوانین جزایی کشور ما دیه زنان است. چرا که در قانون مجازات اسلامی دیه قتل مردان دوبرابر زنان تعیین شده و همین موضوع، موجب شده تا نقد و انتقادهای زیادی بر این موضوع وارد شود. این قانون، زمانی اجرا می‌شود که مبلغ دیه، بیش از یک سوم دیه کامل باشد. برای مواردی که دیه کمتر از یک سوم دیه کامل است، میان دیه زن و مرد، هیچ تفاوتی وجود نخواهد داشت.

بر همین اساس، دیه کامل زن نیز در سال ۱۴۰۲، برابر با مبلغ ۴۵۰ میلیون تومان در ماه‌های عادی و ۶۰۰ میلیون تومان در ماه‌های حرام است.نرخ کامل دیه سال 1402 زن و مرد همراه با جزئیات کامل

قانون برابری دیه زن و مرد و بیمه شخص ثالث

بر اساس تبصره ۲ ماده ۴ قانون بیمه شخص ثالث دیه زیان دیدگان تصادفات رانندگی بدون توجه به جنسیت پرداخت می‌شود و مابه التفاوت میزان دیه زن و مرد در سوانح رانندگی از صندوق تامین خسارات بدنی پرداخت می‌شود.

بنابراین دیه سال ۱۴۰۲ زن و مرد در تصادف برای تمام افراد جامعه برابر است؛ مطابق ماده ۱۰ قانون بیمه شخص ثالث، «بیمه‌گر مکلف است در ایفای تعهدات مندرج در این قانون خسارت وارده به زیان‌دیدگان را بدون در نظر گرفتن جنسیت و دین تا سقف تعهدات بیمه نامه پرداخت کند. مراجع قضایی موظفند در انشای حکم پرداخت دیه، مبلغ مازاد بر دیه موضوع این ماده را به عنوان بیمه حوادث درج کنند.»

مقایسه نرخ دیه سال ۱۴۰۲ با سال قبل

در نشست اسفندماه سال ۱۴۰۱ هم سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد که بر اساس مصوبه شورای عالی قضائی، دیه سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش داشته است. به این صورت که دیه سال ۱۴۰۱ در ماه‌های عادی ۶۰۰ میلیون تومان و در ماه های حرام ۹۰۰ میلیون تومان بود.

بنابراین مبلغ دیه در ماه‌های غیرحرام سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، ۳۰۰۰ میلیون تومان و این مقدار در ماه‌های حرام سال ۴۰۰ میلیون تومان افزایش داشته است.

جدول قیمت دیه در سال ۱۴۰۱

در ادامه برخی از پرکاربردترین دیه‌ها را در جدول قیمت نرخ دیه می‌بینیم:

نوع دیهمبلغ در سال ۱۴۰۱
دیه کامل در ماه های غیر حرام۶۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه کامل در ماه های حرام۸۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه شکستگی استخوان دست که مطلوب التیام یابد۴۸/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه شکستگی نازک نی و درشت نی استخوان پا هر کدام۴۸/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه شکستگی بینی۶۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه شکستگی ترقوه۲۸/۸۰۰/۰۰۰ تومان
دیه شکستگی جمجمه سر۶۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه زخم شدگی در حد حارصه۳/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه زخم شدگی در حد دامیه۱۲/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه دندان‌ های پیشین که کامل ساقط شوند۳۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه دندان‌ های پشتی که کامل ساقط شوند۱۵/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه یک دست۳۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه یک پا۳۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه شکستگی دنده‌های محیط بر قلب۱۸/۰۰۰/۰۰۰ تومان
دیه خرد شدگی استخوان مطلوب التیام یافته۱۰۸/۰۰۰/۰۰۰ تومان

نحوه تعیین میزان و نرخ دیه ۱۴۰۲

براساس ماده ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی، «دیه، مقدار مال معین است که شرع اسلام برای جبران جنایات غیرعمدی، شبه عمد، خطای محض و جنایت عمدی (اگر قاضی اجرای حکم قصاص را عملی نداند) و نقص عضو مشخص می‌کند.»

اگر در شرع، میزان جبران خسارت مشخص شده باشد، دیه نامیده می‌شود؛ اگر این مقدار خسارت پرداختی، تعیین نشده باشد از اصطلاح ارش استفاده می‌شود.

در منابع فقهی دیه انسان صد شتر قرار داده شده است. قوه قضاییه معادل مقدار گفته شده را با توجه به نرخ تورم و سایر شاخص های اقتصادی محاسبه و اعلام می‌کند.

نحوه محاسبه دیه به نرخ روز چگونه است؟

در محاسبه دیه، معمولا دادگاه مبلغ را به صورت درصدی از دیه انسان کامل تعیین می‌کند و برلی محاسبه دیه کافی است تا آن را با توجه به دیه کامل ۱۴۰۱ محاسبه کنیم. مثلا در پاسخ به این که یک درصد دیه کامل چقدر می شود؟ باید بگوییم که:

۰.۱*۶۰۰=۶

یک درصد دیه کامل سال ۱۴۰۱ در ماه‌های عادی برابر با ۶ میلیون تومان است و به همین ترتیب در جواب بیست درصد دیه کامل چقدر می شود ؟ جواب ۱۲۰ میلیون تومان است.

ماه‌های حرام کدام‌اند؟ (دیه سال ۱۴۰۲ در ماه حرام)

ماه‌های حرام شامل ۴ ماه قمری محرم، رجب، ذی القعده و ذی الحجه می‌باشد، اگر دیه ماه غیر حرام را با یک سوم مبلغ آن جمع ببندیم، مقدار دیه ماه‌های حرام به‌دست خواهد آمد که این مقدار ۱ میلیارد  و ۲۰۰ میلیون تومان میلیون تومان می‌باشد.

دیه کامل انسان چند درصد است؟

دیه کامل انسان که در سال ۱۴۰۲ برابر با ۹۰۰ میلیون تومان است، ۱۰۰٪ دیه کامل حساب می‌شود.

پرداخت دیه در ماه حرام توسط بیمه

شرکت بیمه مبلغ دیه را مطابق با نرخ روز و ماه‌‌های حرام پرداخت می‌کند. تا پیش از این دیه راننده مقصر مطابق ماه‌های عادی پرداخت می‌شد که طبق قانون جدید این مورد هم مطابق نرخ روز پرداخت می‌شود.

محاسبه دیه تصادف

محاسبه دیه تصادف دارای شرایط خاصی است که در زمان محاسبه تمامی این شرایط باید با دقت بالایی در نظر گرفته شوند تا در نهایت میزان دیه به طور دقیق مشخص شود.

پیش از هر چیز باید دقت داشته باشید که دیه به بخش‌های مختلفی اختصاص داده می‌شود که هریک از این بخش‌ها و اجزا دارای دیه مخصوص به خود هستند. از طرف دیگر نوع آسیبی که می‌رسد نیز ممکن است تاثیر زیادی روی روند محاسبه دیه داشته باشد. به‌عنوان‌مثال آسیب و جراحت عادی دارای دیه خاصی بوده و دیه قطع عضو یا سایر انواع خسارت‌های جانی نیز متفاوت است. پس به‌عنوان یک فاکتور کلیدی و بسیار مهم باید نوع آسیب و خسارت وارد شده در زمان تصادف را نیز در زمان محاسبه دیه مدنظر قرار دهید.

تاثیر نرخ دیه بر بیمه شخص ثالث

از آنجایی که سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث ۲.۵ درصد مبلغ دیه هر سال در ماه حرام است، با افزایش نرخ دیه، حداقل تعهدات مالی شرکت‌های بیمه در بیمه شخص ثالث هم بیشتر می‌شود. مثلا در سال ۱۴۰۰، این مبلغ ۱۶ میلیون تومان بود و در سال ۱۴۰۱ به ۲۰ میلیون تومان می‌رسد. بر همین اساس در صورت بروز حادثه مالی در شرایط زیر، نیازی به گزارش مقامات انتظامی و کروکی پلیس نیست.

  • خسارت مالی رخ داده تا مبلغ ۲۰ میلیون تومان باشد.
  • هر دو طرف دارای گواهی‌نامه باشند.
  • خسارت جانی اتفاق نیافتاده باشد.

همچنین با تغییر مقدار دیه، سقف ارزش خودروهای غیر متعارف در سال ۱۴۰۱ مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان خواهد بود.

قابل ذکر است که خودروهای غیر متعارف خودروهایی هستند که ارزش آنها بیش از نصف دیه آن سال باشد که درصورت داشتن خسارت، قاعده نسبی در مورد آن ها اعمال می‌شود.