آینده پژوهی بازار کسب و کار بیمه ای در شرایط ورود خودرو های هوشمند در ایران
در دنیای معاصرصنعت همواره در حال پیشرفت خودرو تاثیرات و تغییرات زیادی در کسب و کار های مرتبط با خودرو ایجاد کرده و این تغییرات و جریان های درآمدی حاصل از آن همواره در حال توسعه و تبدیل شدن به الگوهای کسب و کار جدیدی در جامعه هستند. این تغییرات، تاثیرات گسترده ای بر خدمات مرتبط با خودرو از جمله صنعت بیمه برجای خواهد گذاشت. از این رو پیش بینی وضعیت بازار کسب و کار بیمه ای بعد از ظهور خودروهای هوشمند در ایران اهمیت ویژه ای پیدا می کند. این پژوهش با نگاهی به آینده در جهت شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های اثر گذار بر صنعت بیمه بعد از ظهور خودروهای هوشمند بوده تا با روشنگری نسبت به محیط آینده صنعت بیمه، در صدد رویارویی بهتر با نیازهای جدید مشریان و محیط های رقابتی برآیند، از این رو با استفاده از روش دلفی نظرات ۱۲ نفر از خبرگان صنعت بیمه (کارشناسان بیمه در خراسان رضوی) اخذ شد و نتایج نشان داد که بیشترین تغییرات صنعت بیمه، بعدازظهور خودروهای هوشمند از نگاه صاحب نظران عبارتست از: ۱- ایجاد تغییرات در اکوسیستم جابجایی ۲- در اکوسیستم کسب و کار ۳- در سرنوشت شغل بیمه گری ۴- کنترل و حفظ شغل بیمه گری ۵- شرایط بیمه شخص ثالث ۶- نوع یا کلوز های بیمه ای و ۷- خدمات خودرویی.
از بیمه خودرو چه میدانید؟
با گسترش تعداد خودرو در سطح شهرها احتمال بروز تصادفات و حوادثی که خودرو نقش بزرگی در آن دارد، بالاتر خواهد رفت. جدا از آسیب روانی و شاید جانی که ممکن است هنگام بروز حوادث رخ دهد، آسیب مالی ناشی از آن میتواند بسیار مشکلساز باشد. بنابراین طبق شعار “پیشگیری بهتر از درمان است”، ضروریست که قبل از بروز هر حادثهای این اتفاقات را با خودمان مرور کنیم و به دنبال راه حل آن یعنی بیمه باشیم. همانطور که واضح است در این مقاله از بیمه خودرو صحبت خواهیم کرد و نکات مرتبط با آن را مرور مینماییم. اگر داشتن اطلاعات در این حوزه برای شما جذابیت دارد، حتماً مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
بیمه خودرو چیست؟
همانطور که بارها و بارها دیده ایم تردد با خودرو و رانندگی کردن، هیچ وقت یک کار بدون ریسک و امن نیست. راننده باید این را در نظر داشته باشد که در هر بار پشت فرمان نشستن با یک لحظه غفلت میتواند چه دردسر بزرگی درست کند و جان حداقل خود را به خطر بیندازد. این را هم در نظر بگیرید که این اتفاقات همیشه تصادف نیست! بسیارند حوادثی که یک خودرو میتواند مسبب آن باشد. ممکن است شب خواب باشید و در یک چشم به هم زدن سرمایه و یا همان خودرو شما بر اثر آتش سوزی، سرقت و یا … از بین برود. کاری هم از دست شما ساخته نیست. بیمه اتومبیل به منظور جبران این گونه خسارات وارد میدان شده است. خسارت هایی که ممکن است بر اثر تصادف، آتش سوزی و سرقت گریبان گیر یک فرد شود.
انواع بیمه خودرو
بیمه خودرو را میتوان در دو بخش دسته بندی کرد: بیمه بدنه اتومبیل و بیمه شخص ثالث.
اول از همه این را بگوییم که موارد نام برده شده در خصوص بیمه، مختص به اتومبیل نیست و هرگونه وسیله نقلیه موتوری زمینی مثل موتورسیکلت، ماشین سنگین و هرگونه خودروهای سبک را شامل میشود.
۱. بیمه بدنه اتومبیل
در این نوع از بیمه وسیله نقلیه در مقابل خطراتی مثل آتش سوزی، سرقت کلی خودرو، انفجار و تصادف تحت پوشش بیمه قرار میگیرد و اگر چنانچه این حادثه رخ بدهد، خسارات کلی و جزئی بر اساس ارزش لوازم و قطعات آن پرداخت خواهد شد
علاوه بر این مالک با پرداخت حق بیمه بیشتر میتواند خودرو خود را در قبال موارد و خطرات بیشتری بیمه نماید. این موارد عبارتند از:
- سرقت قطعات و لوازم
- شکستن شیشه ماشین به تنهایی
- غرامت تعمیرات (عدم استفاده از وسیله نقلیه بیش از سه روز)
- نوسان قیمت در خسارت های جزئی
- بلایای طبیعی و خطرات ناشی از مواد شیمیایی
۲. بیمه شخص ثالث
بیمه شخص ثالث که آن را ممکن است با نام بیمه مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری بشناسید، جزء بیمه های اجباری محسوب میشود. این بیمه نامه قادر به پرداخت دو نوع خسارت است:
- خسارت مالی: خسارت مالی شامل هرگونه غرامت مالی است که راننده در حادثه باید به شخص ثالث بپردازد. این غرامت برای جبران خسارت هاییست که در حوادثی مثل آتش سوزی، سقوط، انفجار، تصادف از سوی وسایل نقلیه مورد نؤ به شخص ثالث وارد میشود.
- خسارت جانی: کلیه غرامت های جانی که در یک حادثه ممکن است اتفاق بیفتد. این خسارات شامل: فوت، نقص عضو، از کارافتادگی دائم یا موقت و تمام هزینه های پزشکی که در یک حادثه ممکن است به وجود بیاید، میشود.
به چه کسی شخص ثالث گفته میشود؟
هر شخصی بجز راننده که در خودرو دچار خسارت مالی یا جانی شده باشد، شخص ثالث محسوب میگردد.
تعریفی کاملتر برای بیمه شخص ثالث
در حوادث و اتفاقاتی مثل تصادف، احتمال به وجود آمدن خسارات مالی و جانی بالاست. از طرفی ممکن است راننده مقصر توان پرداخت این غرامت را نداشته باشد. در چنین شرایطی بیمه شخص ثالث با پرداخت این خسارت به صورت قسطی و یا یکجا این بار را از روی دوش راننده برمیدارد و هزینه را به فرد زیان دیده پرداخت میکند. خوشبختانه بیمه شخص ثالث از دسته بیمههای اجباری برای کلیه رانندگان وسایل نقلیه محسوب میشود.
اگر میپرسید چرا این بیمه با نام شخص ثالث معروف است باید بگوییم در این بیمه راننده شخص اول، شرکت بیمه شخص دوم و فرد زیان دیده شخص ثالث در حادثه خواهد بود که غرامت پرداختی توسط بیمه را دریافت میکند.
چرا بیمه شخص ثالث اجباریست؟
علت اجباری شدن این بیمه به علت خسارات بالایی است که در حوادث و اتفاقات، راننده مقصر متحمل میشود. به خصوص در ماه های حرام و این روزها که با بالارفتن قیمت خودرو، میزان خسارات مالی به شدت بالا رفته است. به موجب این قرار داد که از سال ۱۳۸۸ به حالت اجباری درآمد، تمام دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در داخل کشور و همچنین افرادی که از خارج وارد ایران میشوند، موظفند بر اساس قوانین بیمه مرکزی وسیله نقلیه خود را بیمه نمایند. علاوه بر این افرادی که از ایران به خارج سفر میکنند نیز باید هنگام خروج، حق بیمه را در مقابل خساراتی که در خارج به اشخاص ثالث ایرانی ممکن است وارد نمایند، بپردازند.
اگر بیمه شخص ثالث نداشته باشیم چه اتفاقی میافتد؟
واضح است نداشتن بیمه شخص ثالث که یک بیمه اجباری به شمار میآید، خلاف مقررات است، اقداماتی که در چنین مواقعی صورت میگیرد عبارتند ا
- برخورد پلیس راهنمایی و رانندگی:
چنانچه خودرو شما توسط پلیس به عنوان وسیله ای بدون بیمه شناسایی شود، متوقف و به پارکینگ منتقل خواهد شد. در چنین وضعیتی برای آزاد کردن خودرو خود علاوه بر تمدید بیمه نامه، باید هزینه پارکینگ را نیز پرداخت کنید.