بازگشت به صفحه اصلی

بیمه آرمان
بررسی چالش‌های داخلی فراروی صنعت بیمۀ کشور

بررسی چالش‌های داخلی فراروی صنعت بیمۀ کشور در شرایط بحرانی؛ مطالعۀ موردی رشتۀ بیمۀ آتش‌سوزی

بررسی چالش‌های داخلی فراروی صنعت بیمۀ کشور در شرایط بحرانی؛ مطالعۀ موردی رشتۀ بیمۀ آتش‌سوزی

مقدمه

فراروی صنعت بیمۀ: تغییرات در حال پیشرفت در فناوری، جمعیت‌شناسی و نیازها و انتظارات مصرف­کنندگان مختل شدن عملکرد صنعت بیمه را به دنبال دارد. همراه با تحولات نظارتی و مالی اخیر، این تغییرات منجر به اعمال فشار شدیدی بر روی مدل­های کسب‌وکار سنتی گردیده است. لذا بسیاری از بیمه­گران با تجدیدنظر در عملیات داخلی و استراتژی­های کسب‌وکار خود سعی در مقابله با این چالش دارند، اما سرعت تغییر در خارج از صنعت بی‌وقفه بوده و حتی شرکت­های فعال نیز در تلاش هستند تا مطابق با آخرین روش‌ها و فناوری پیشرفته به فعالیت خود ادامه دهند(گزارش مؤسسه PWC،  ۲۰۱۷).

یکی از مسائل مهم در عصر حاضر، رشد سریع شهرنشینی و به‌تبع آن توسعۀ کالبدی شهرها است. این مسئله عموماً با گسترده­ترین دخالت­های نسنجیده انسانی در محیط­های طبیعی ازجمله ساخت‌وسازهای بی­رویه در حریم گسل­ها، عدم وجود و یا بی­توجهی به ضوابط و استانداردهای ساخت‌وساز و بسیاری دیگر از عواملی بوده که موجب شده بحران­های حاصل از سوانح طبیعی تشدید شود(آزموده و همکاران، ۱۳۸۵).

شرایط و ناهنجاری­های عدیدۀ مشهود در ساختار ایمنی همه­جانبۀ شهر تهران، به‌گونه‌ای است که کلان­شهر تهران، نابودی و یا سوختن خود را در اثر بروز بلایای طبیعی ازجمله زلزله و یا بروز حوادث و آتش­سوزی­های در سطح بحران، ساخته‌وپرداخته می­نماید. یکی از ضروری­ترین اقدامات و مسائل، به­کارگیری اصول مدیریت بحران به‌منظور کاهش مخاطرات، آمادگی، مقابله و بازسازی است.

متأسفانه در کشور ما، مشکلات قانونی و محیطی و عدم شناخت کافی مردم و عدم‌حمایت‌های مسئولین دولتی، باعث عدم توسعۀ این صنعت و فقدان تأمین بیمه­ای و امنیت جامعه شده و شرکت­های بیمه را با چالش­ها و مشکلات عدیده­ای مواجه ساخته است. آنچه مسلم است این است که صنعت بیمه و به ویژه بیمۀ آتش­سوزی و زلزله در بسیاری از کشورهای جهان بسیار پیشرفته و توسعه­یافته­تر است. ولی صنعت بیمۀ ایران باوجود سابقۀ طولانی خود از این قافله بسیار عقب‌مانده و همچنان توسعه­نیافته به نظر می­رسد. بیمۀ آتش­سوزی و زلزله و سیل در کشور ما فراگیر نیست و مردم تمایلی برای خرید این بیمه­ها ندارند. لذا در این راستا بررسی و شناخت آسیب­ها و چالش­های داخلی صنعت بیمه در این رشته­ها در شرایط بحرانی ازنظر قانونی و محیطی ضروری به­نظر می­رسد.بررسی چالش‌های داخلی فراروی صنعت بیمۀ کشور

از آنجایی که عدم آشنایی با عوامل ایجادکنندۀ مشکلات و چالش­های صنعت بیمه خصوصاً در رشتۀ آتش­سوزی، می­تواند در شرایط بحرانی موجب وارد آمدن خسارات هنگفت به شرکت­های بیمه‌شده و حتی به ورشکستگی آن­ها بیانجامد، لذا انجام تحقیقی جامع به­منظور بررسی چالش­ها و مشکلات این صنعت و به­خصوص بیمۀ آتش­سوزی و زلزله در شهر تهران در شرایط بحرانی ضروری به­نظر می­رسد. همچنین انجام این تحقیق می­تواند در توسعۀ علم و دانش در حوزۀ مدیریت بحران در صنعت بیمه نقش مؤثری ایفا نماید. با در نظر گرفتن این موضوع که بیشترین سهم فروش شرکت­های بیمه از محل بیمه­های اجباری نظیر شخص ثالث هست و این رشته نیز برای شرکت‏های بیمه سودآور نیست، لذا بررسی و شناخت عوامل مؤثر در ایجاد این چالش­ها می­تواند به شرکت­های بیمه در شناسایی مشکلاتشان کمک نموده و منجر به اتخاذ تصمیم­های درست و مناسب از سوی مدیران و مسئولان در جهت رفع چالش­ها خواهد شد.

این تحقیق ازلحاظ طرح تحقیق در زمرۀ تحقیقات تحلیل محتوا و ازلحاظ هدف تحقیق در زمرۀ تحقیقات کاربردی دسته­بندی می­گردد، و هدف از انجام آن، شناسایی و تعیین آسیب­ها و چالش­های داخلی فراروی صنعت بیمۀ کشور(شرکت بیمۀ آسیا) در رشتۀ بیمۀ آتش­سوزی شهر تهران در شرایط بحرانی است که بامطالعه و بررسی کتب و نشریات و پژوهش‌های به‌عمل‌آمده در این زمینه و با استفاده از روش پیمایشی و توزیع پرسش‌نامۀ محقق ساخته بین کارشناسان و خبرگان صنعت بیمه و کارکنان باسابقه و تحصیل‌کردۀ شرکت بیمۀ آسیا، صورت گرفته است.

سؤال اصلی تحقیق «آسیب­ها و چالش­های فراروی صنعت بیمۀ کشور(شرکت بیمۀ آسیا) در رشتۀ بیمۀ آتش­سوزی شهر تهران در شرایط بحرانی کدام‌اند؟» می‌باشد که به‏منظور دستیابی به پاسخ این سؤال، فرضیه اصلی تحقیق بدین گونه مطرح‌شده است: «بین عرصه­های خارجی و داخلی شرکت­های بیمه و آسیب­ها و چالش­های فراروی صنعت بیمۀ کشور(شرکت بیمۀ آسیا) در رشتۀ بیمۀ آتش­سوزی شهر تهران رابطۀ معناداری وجود دارد».

مروری بر ادبیات تحقیق

بیمۀ آتش­سوزی

بیمۀ آتش­سوزی یکی از قدیمی­ترین رشته­های بیمه­ای است که از قرن هفدهم تا قرن نوزدهم میلادی به­تدریج شناخته‌شده و شکل گرفته است. سابقه­ای بیمۀ آتش­سوزی در جهان بیش از ۳۰۰ سال هست و پیشینۀ آن در ایران به حدود یک قرن می­رسد(کریمی، ۱۳۹۲).

عملکرد صنعت بیمۀ کشور در رشتۀ آتش­سوزی در سال­های ۹۵-۱۳۹۴

براساس آمارهای سال ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵، تعداد بیمه­نامۀ صادره در رشتۀ آتش­سوزی در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال ۱۳۹۴ ۶۲/۷% رشد داشته و متعاقب آن تعداد خسارت پرداختی در این رشته در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال ۱۳۹۴ ۰۸/۸% رشد داشته است. همچنین حق­بیمۀ تولیدی در رشتۀ آتش­سوزی در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال قبل ۸/۱۲ درصد و خسارت واقع‌شده در این رشته در سال­ ۱۳۹۵ نسبت به سال گذشته ۱۶/۴۴ درصد رشد داشته است (جدول ۱.گزارش آمار اولیۀ عملکرد رشته­های بیمه در سال ۱۳۹۵).

جدول ۱. عملکرد صنعت بیمۀ کشور در رشتۀ آتش­سوزی در سال­های ۹۵-۱۳۹۴

۱۳۹۴

۱۳۹۵

نرخ رشد (%)

سهم از بازار (%)

تعداد بیمه­نامه صادره

۲.۵۵۰.۴۴۵

۲.۷۴۰.۰۶۸

۶۲/۷

۶۷/۴

تعداد خسارت پرداختی

۳۹.۵۰۶

۴۲.۷۰۰

۰۸/۰

۱۳/۰

حق بیمۀ تولیدی

۱۰.۸۰۱.۲۰ (میلیارد ریال)

۱۱.۱۶۸.۵۲۱

۸/۱۲

۴.۰۳

خسارت پرداختی

۳.۹۴۰.۲ (میلیارد ریال)

۵.۰۶۷.۳۸۳

۱۶/۴۴

۲.۸۱

(منبع: گزارش عملکرد رشته­های بیمه در سال­های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵)

 

چالش­های شرکت­های بیمه در رشتۀ آتش­سوزی

ازجمله چالش­های شرکت­های بیمه در رشتۀ آتش­سوزی می­توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • پوشش بیمه­ای و کم بیمه­گی: موضوع کم بیمه­گی به‌منزله چالش اصلی رشتۀ آتش­سوزی محسوب می­شود. ازآنجاکه منازل مسکونی، مجموعه­های تولیدی و صنعتی الزامی به خرید بیمه ندارند معمولاً یا با حداقل سقف تعهدات بیمه می­خرند یا اصلاً پوشش بیمه­ای ندارند که در این‌گونه موارد هنگام خسارت متأسفانه سرمایۀ ملی از بین می­رود یا مالکان دچار زیان هنگفتی می­شوند.
  • بیمه عدم­النفع: توقف فعالیت­ها و وقفه در ایفای تعهدات زیان­های غیرمستقیمی را به فعالان اقتصادی تحمیل می­کند که صنعت بیمه می­تواند با بیمه­نامۀ عدم­النفع آن را نیز جبران کند؛ اما متأسفانه سهم آن در بازار بیمه کشور ناچیز و تقریباً نزدیک به صفر درصد است.
  • عدم شفافیت مالی: اولین شرط برای صدور بیمه عدم­النفع وجود صورت­های مالی شفاف است. بیمه عدم­النفع نیازمند داده­های درست از کسب‌وکار و سود و هزینه­ها است که معمولاً صاحبان شرکت­ها با ارائه آن­ها مخالف هستند یا حتی در بسیاری از مواقع صورت­های مالی از شفافیت کافی برخوردار نیست، به همین دلیل این بیمه با تمام مزایایی که دارد سهمی در پرتفوی صنعت بیمه ندارد(اکبرپور، ۱۳۹۴).
  • تخفیف­های غیرفنی: تخفیف­های غیرفنی یکی از اساسی­ترین چالش­های رشتۀ آتش­سوزی است. ارائۀ نرخ­های غیرفنی و فاقد محاسبات اکچوئری و نرخ­شکنی­های غیراصولی در رشتۀ آتش­سوزی، شرکت­های بیمه را با مشکل مواجه می­سازد(مقرب، ۱۳۹۴).
  • آزادسازی تعرفه­ها: آزادسازی تعرفه­ها و رقابت با ابزار قیمت بدون نگاه فنی و کارشناسی و ارزیابی دقیق از ریسک موجب شده که سهم صنعت از رشتۀ آتش‏سوزی در پرتفوی بیمه­گران کمتر از ۵ درصد باشد که حکایت از نداشتن پوشش بیمه­ای یا کم­بیمه­گی در صنعت کشور دارد. در حوزۀ آتش­سوزی آزادسازی نرخ­ها، حق­بیمه­ها را به‌شدت کاهش داده و طبیعی است در بازۀ زمانی بلندمدت نسبت خسارت این رشته افزایش می­یابد و بیمه­گران در ایفای تعهدات خود با مشکل مواجه می­شوند(رضایی، ۱۳۹۴).

عوامل مؤثر بر چالش­های شرکت­های بیمه در رشتۀ آتش­سوزی

در این تحقیق سعی شده است که عوامل مؤثر بر بیمۀ آتش‌سوزی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفته و با مقایسه آن­ها در عمل بتوان با لحاظ داشتن آن‌ها به فراخور اهمیت هر یک اقدامات مقتضی جهت پیشبرد مناسب بیمه‌های آتش‌سوزی در کشور را به انجام رسانید.

Visits: 0

Khazaei
Khazaei
Reviewer
5/5

بیمه نامه حوادث انفرادی بیمه با شما برای شرکت بیمه آرمان هستش که متوجه شدم دارای پوشش ها و خدمات عالی هستش واقعا ممنونم???

1 سال ago
زهرا حسینی زاده
زهرا حسینی زاده
Reviewer
5/5

سلام و احترام
خدمت شما عرض شود که خدمات بیمه آرمان نسبت به سایر شرکت ها خدمات بهتری ارائه میکند و پیشنهاد میشود از بیمه آرمان استفاده شود??

1 سال ago
درویش
درویش
Reviewer
5/5

من برای بیمارستان از خدمات کلی بیمه پزشکان استفاده کردم عالی بود واقعا سپاس فراوان

1 سال ago
میانبر به مقالات دیگر
امتیاز دهی
4.5/5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *